PALMA

Les terrasses continuaran al Born, però fora del passeig central

Cort es manté ferm a moure-les al vial de vianants, amb l'oposició dels comerciants, i els restauradors ho acceptarien, però insisteixen en una redistribució en la ubicació actual

Les terrasses continuaran al Born, però es mouran al costat del vial de vianants, fora del passeig central. L'Ajuntament de Palma, que en un primer moment va plantejar l'eliminació d'aquestes instal·lacions a partir que el proper mes de febrer acabi la concessió temporal de prova que van obtenir l'any 2012, ara es manté ferm en aquesta alternativa. La proposta té l'oposició frontal dels comerciants de la zona, que consideren que el trasllat de les quatre terrasses al vial de vianants afectaria l'activitat dels comerços. Els restauradors, per la seva banda, acceptarien aquest moviment com a darrera opció per poder mantenir-les, qüestió que ja han aconseguit, encara que volen que també s'estudiï una possible redistribució de les terrasses en la ubicació actual, el passeig central de Born, i amb altres mesures perquè tinguin un menor impacte físic i visual. Qualsevol de les dues alternatives representaria una reducció mínima, al voltant del 5%, de la superfície de la via pública que s'ocupa actualment.

Després d'un conflicte que es manté viu des de l'estiu passat, representants de totes les parts s'han reunit aquest dimarts amb la voluntat de cercar un consens definitiu. Això no ha estat possible i s'han tornat a convocar la propera setmana. Durant la reunió, els tinents de batle Aurora Jhardi, regidora de Govern Interior, i Antoni Noguera, responsable d'Urbanisme, han sostingut que en principi la posició municipal no canviarà respecte d'oferir l'alternativa de traslladar les terrasses al vial de vianants, fet que deixaria lliure d'instal·lacions el passeig central, i que aquesta proposta ja té tots els avals dels tècnics de l'Ajuntament sobre la seva viabilitat. Mentre que els comerciants, representats per Bernat Coll, de Pimeco, i Carolina Domingo, dels comerciants del Born, han expressat rebuig frontal a la idea, els restauradors han deixat entreveure que podrien acceptar l'alternativa, no sense queixar-se i insistir perquè s'estudiï l'altra.

"La podríem acceptar amb molts matisos i en tot cas la volem tornar a valorar", ha dit després de la reunió Juan Miguel Ferrer, portaveu dels quatre establiments del Born que tenen instal·lades les terrasses al passeig, i que durant la trobada a Cort ha tingut el suport d'Alfonso Robledo, president de CAEB Restauració. Per la seva banda, els restauradors han plantejat que s'estudiï una redistribució de les terrasses en la ubicació actual fent-les més estretes per augmentar l'espai per al pas de vianants en el passeig i unificant el mobiliari urbà de les quatre instal·lacions per reduir-ne l'impacte. Els representants municipals han advertit que aquesta possibilitat en tot cas haurà ser avaluada pels tècnics municipals, qüestió que es tractarà en la propera reunió, mentre que la seva ja té el vistiplau d'Urbanisme i Mobilitat, per garantir el pas de vianants i, també, el de vehicles de neteja i emergència en el vial de servei. La Federació d'Associacions de Veïns de Palma, representada per Joan Fortesa, dóna suport igualment a l'alternativa municipal perquè sorgeix d'una proposta de la seva entitat.

La concessió acaba el proper 16 de febrer

Després de la reunió, les dues parts principals, l'Ajuntament i els establiments amb les terrasses al Born, han volgut posar èmfasi en la seva voluntat de trobar una alternativa de consens. "No estam tancats", ha dit Jhardi, que com a responsable de Govern Interior de Cort va ser qui va plantejar d'entrada la possible eliminació total de les terrasses del Born i advertint ara que en tot cas la solució haurà de ser "equilibrada". La concessió temporal de les terrasses de les quatre terrasses instal·lades en el Born –l'anterior govern de Mateu Isern les autoritzà de manera experimental durant un període de quatre anys–  acaba el proper 16 de febrer. Jhardi ha dit que la intenció és anunciar la solució definitiva abans de final d'any.

En allò que les dues parts han coincidit és que, en qualsevol cas, s'unificarà l'estètica de les terrasses amb un mateix mobiliari urbà i no s'augmentarà el nombre de terrasses en el passeig del Born. Sobre això darrer i la possibilitat d'establir una moratòria semblant en altres zones de la ciutat, una qüestió que els restauradors també estarien disposats acceptar, Jhardi ha admès que són necessaris un replantejament i planificació general de l'ordenança d'ocupació de la via pública, sense descartar aquest tipus de mesures.