PALMA
Portada 08/07/2015

El tripartit tira enrere el contracte del Servei d'Acollida Municipal que deixà el PP

La regidora Mercè Borràs ho justifica perquè "els tècnics havien detectat mancances" i ara es vol apostar per un model que "no sigui només assistencial"

Lluís Planas
3 min
Amplien les places d’acollida i MÉS demana lloguer social

PalmaEl tripartit de govern a l'Ajuntament de Palma ha decidit tirar enrere l'expedient de contractació i els plecs que havien de regular la nova concessió del Servei d’Acollida Municipal (SAM), per a persones en risc d'exclusió social, un procediment que havia deixat enllestit l'anterior govern del PP. Aquest contracte, per un valor total de 1.675.569 euros, establia la prestació del SAM durant 2015 i 2016 en els seus tres centres diferents: per a adults, per a famílies i per a dones víctimes de violència de gènere. En el seu moment l'expedient obert pel departament de Benestar Social ja va ser molt criticat per l'oposició, llavors el PSIB i MÉS, per considerar que suposava un desmantellament del servei, amb una licitació a la baixa, una partida pressupostària sensiblement inferior i una retallada en el personal destinat al SAM.

La regidora de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs (MÉS), ha explicat després de la junta de govern que la decisió d'aturar la contractació oberta pel PP respon al fet que "des del primer dia de gestió dins la regidoria, tots els tècnics i caps de servei ens han demanat la paralització d'aquest expedient per les moltes mancances que hi havia en els plecs, que no garantien un servei adequat". Borràs també ha dit que l'expedient s'obrí l'octubre de l'any passat i que des de llavors "hi ha hagut canvis en la conjuntura social que ens fan replantejar les coses". Sobre això ha afegit que la seva voluntat és impulsar un model per "garantir que el SAM tengui una tasca integradora, amb un servei més socioeducatiu i sociolaboral, que no només sigui assistencial i que prioritzi donar segones oportunitats als usuaris".

El SAM pràcticament duplicà els seus usuaris durant el mandat passat, fins a més de 600 cada any, al mateix temps que des de l'oposició es criticava una manca d'atenció i recursos per part de l'equip de govern sobre les deficiències que es denunciaven pel servei de l'adjudicatària. Actualment, segons fonts municipals, hi ha 41 persones per a 43 places del servei d'adults, 23 per al de dones i 24 persones per a les 54 places per a famílies. Així mateix hi ha derivades 36 persones al servei de famílies externalitzat d'El Convent de Sant Joan de Déu, amb un cost extraordinari per a l'Ajuntament. Des de divendres, s'ha aturat l'ordre que hi havia per a aquesta derivació, que ara només es produirà quan el del SAM estigui ple.

Malgrat fixar-se nous objectius, la regidora Mercè Borràs encara no ha pogut avançar encara cap canvi significatiu que s'introduirà en el nou contracte del SAM. "Primer hem de conèixer bé quin és el servei que es presta i escoltar els tècnics", ha dit Borràs. De moment s'ha prorrogat l'actual concessió fins al proper 30 de novembre i seria possible fer-ho fins a l'agost de 2016, però la responsable del Benestar Social s'ha mostrat confiada a no haver de recórrer a aquesta segona opció. També ha afirmat que es podria augmentar la partida pressupostària si així es considera necessari, de la mateixa manera que s'estudiarà fer servir pisos socials a disposició de l'Ajuntament per poder acollir usuaris.

Per a les biblioteques no s'arriba a temps

La junta de govern presidida per José Hila (PSIB) sí que ha donat el seu vistiplau a l'adjudicació del servei de gestió integral de biblioteques, dinamització i foment de la lectura a les biblioteques de Son Cladera, Son Ferriol, Son Sardina, el Coll d’en Rabassa, Son Ximelis, Son Cànaves i Son Gotleu. Sobre això, la portaveu municipal Neus Truyol (MÉS) ha recordat i admès que "quan érem a l'oposició, ens vàrem oposar a aquest externalització del servei", però que en aquest cas "no s'ha pogut aturar perquè hi arribàvem tard. En tot cas, Truyol ha dit que "ja feim feina per, d'aquí a dos anys, tornar a recuperar la gestió directa de les biblioteques, sobretot de les de Son Cànaves i Son Gotleu".

Al marge d'això, també s'ha procedit al nomenament de l'arquitecte Francisco Cifuentes com a director general d'Habitatge, després de la renúncia d'Eduard Montes, que només estigué en el càrrec una setmana. Així mateix s'han aprovat els nomenaments dels membres de la majoria dels consells rectors dels organismes dependents de l'Ajuntament de Palma: l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), el Patronat Municipal d'Escoles Infantils (PMEI), el Patronat de Reallotjament i l'Institut Municipal d'Esports (IME). Truyol ha dit sobre això que l'equip de govern ha decidit incorporar a aquests consells entitats veïnals i socials del sector corresponent "perquè siguin realment participades".

stats