FOTOGRAFIA COMENTADA
Cultura 10/07/2013

Una ficció per a la crua realitat

Cristina Ros
1 min

No cal creure's el que es veu a una fotografia. No cal, sobretot si l'artista la fa servir per donar un missatge que la transgredeix. Aquesta imatge, produïda per Santiago Sierra, és el testimoni d'una acció que l'artista va fer a la platja de la zona industrial de Calàmbria, al sud d'Itàlia. Es diu que Santiago Sierra va pagar a deu immigrants africans, sense papers i sense drets, per enterrar-los a l'arena fins al coll. El procés es documenta amb les fotografies que conformen la sèrie titulada Enterramiento de diez trabajadores. Ni aquesta, ni la resta d'imatges corresponen a un fet real, però ens retornen la cruesa de la realitat que viuen milions de persones al món. Injustícia social, utilització de persones com a mercaderia fins a posar-los amb la soga, o la sorra, al coll (cosa que també fa l'artista per a l'acció). La fotografia, les fotografies d'aquesta sèrie posen en entredit el sistema, el denuncien amb una imatge creada per magnificar l'evidència. També aquest és el teatre de l'art.

Santiago Sierra, nascut a Madrid, el 1966, i resident a Mèxic, és un artista instal·lat permanentment en la polèmica. En aquest sentit, cal recordar que el 2003 representà a Espanya a la Biennal de Venècia. El 2010, el Ministeri de Cultura li concedí el Premi Nacional d'Arts Plàstiques que Sierra rebutjà.

La fotografia comentada és una de les sis que fan part de la sèrie, Enterramiento de diez trabajadores, una acció que va fer a Calàmbria (Itàlia), el 2010. La sèrie es troba a l'exposició Humans, a la Galeria Xavier Fiol, de Palma, fins a principis de setembre.

stats