OBSERVATORI

3.300.000 paperetes per triar 29 regidors

Pot semblar una anècdota, però la xifra és cridanera i planteja algunes qüestions sobre el procés electoral. L'Ajuntament de Palma ha hagut d'encarregar aquesta setmana 3.300.000 paperetes per a les eleccions municipals del 24 de maig. Tot per triar els 29 regidors del nou consistori palmesà. La llei obliga que hi ha hagi tantes paperetes com electors potencials per a cada candidatura que s'hi presenta. La multiplicació resulta del fet que a Palma s'han de fer 275.000 paperetes per a cadascuna de les 12 candidatures que hi concorren. Més de tres milions. De paperetes. Només per a les municipals.

El PP va ser el partit més votat a Palma en les darreres eleccions a Cort i no va arribar a les 70.000 paperetes de suport. Entre totes les candidatures, entre tots els vots vàlids i nuls emesos, entre totes les urnes i entre totes les meses electorals d'entre tots els col·legis electors repartits per la ciutat, només es recolliren 147.198 paperetes. D'aquesta manera, fins a 3.152.802 quedaren sense fer-se servir. Ara multiplicau això per tots els municipis d'Espanya, i també per totes les eleccions autonòmiques i insulars. És una tudadissa, es miri per on es miri, que no justifica la necessitat de garantir que tots els electors tinguin accés a la papereta de qualsevol candidatura.

És una tudadissa perquè només Cort s'ha de gastar 30.000 euros en la confecció de les paperetes de les municipals, per no pensar en la immensa despesa de paper que suposa això, com bé plantejava aquesta setmana el portaveu de l'equip de govern, Julio Martínez, avançant també la necessitat de revisar un sistema electoral amb qüestions caduques com aquesta. Quan parlam de "ciutats intel·ligents" ja amb un sentit estratègic, sembla increïble que no s'hagi pogut avançar més en la possibilitat de votar telemàticament. Aquest dilluns té lloc un ple extraordinari a Cort per al sorteig dels membres de les meses electorals del 24 de maig. Potser us recordau d'aquest article si en els propers dies rebeu una carta certificada.

El + vist

El + comentat