Política 10/07/2013

El denunciant del cas Son Oms accepta sis mesos de presó per aparentar insolvència mitjançant paradisos fiscals

La Fiscalia demanava tres anys de presó per a l'acusat

Efe / Ara Balears
2 min

PalmaEl denunciant del cas que investiga la presumpta trama de corrupció mitjançant la requalificació del polígon palmesà de Son Oms, Ángel Ochando, ha acceptat una pena de sis mesos de presó en el marc d'una altra causa per la qual aquest dimecres s'ha assegut al banquet dels acusats juntament amb dos empresaris acusats d'aparentar insolvència mitjançant la utilització de paradisos fiscals.

Els tres inculpats, Ochando, José Comas i Mateo Canal, han arribat a un acord de conformitat amb les acusacions, per la qual cosa s'enfronten a sis mesos de presó –davant els tres anys que reclamava la Fiscalia– per un delicte d'insolvència punible i una multa de 900 euros –davant els 18.000 sol·licitats inicialment-. A més, Ochando i Comas hauran d'abonar 100.000 euros de manera conjunta en concepte de responsabilitat civil.

Així mateix, s'han aplicat els atenuants de reparació parcial del dany i dilacions indegudes sobre els tres processats. Els acusats sol·licitaren el juny de 2005 un concurs voluntari per al seu grup, format per Leisure Finantial i Finantial Planning. Juntament amb aquesta petició inclogueren en el llistat de creditors, de comú acord, uns crèdits presumptament inventats i irreals que ascendien a un total de 5,5 milions d'euros, amb la intenció d'aparentar un deute molt superior al real.

Així, Finantial Planning inclogué un crèdit a favor de Mediterranean Touristic Promotion per import de 270.455 euros i un altre a favor d'Exclusivas Sa Rambla per 180.303 euros, mentre que Leisure Finantial n'inclogué un altre en benefici de Mediterranean per 5,1 milions. Aquests crèdits foren declarats inexistents pel Jutjat Mercantil número 1 de Palma.

La situació d'insolvència, que donà lloc al concurs, fou creada pels acusats a benefici propi mitjançant el sistema de tenir empreses ubicades en paradisos fiscals, com ara Rosevine Financial Services Limited, domiciliada a Jersey -Illes del Canal-, en la qual figurava José Comas com a únic administrador.

Aquestes empreses eren les que, suposadament, contractaven de manera formal amb els touroperadors i rebien els pagaments i ingressos en metàl·lic fora d'Espanya. Posteriorment, prossegueix la Fiscalia, les transferències a les empreses espanyoles Leisure i Finantial es reflectien mercantilment i comptablement com a préstecs de les dels paradisos fiscals.

D'aquesta manera, aconseguien l'aparença que les mercantils dels inculpats devien quantitats“astronòmiques”, segons apunta la Fiscalia en l'escrit d'acusació, a la dels paradisos fiscals i consegüentment una aparença d'insolvència, i es quedaven exclusivament per a si mateixos els beneficis obtinguts.

stats