PRIMER PLE DE LA LEGISLATURA

L'acord progressista al Parlament, de moment, un miratge

El vot nul de l'esquerra a la nova presidenta de la Cambra, Xelo Huertas, s'interpreta com una premonició d'inestabilitat

L'acord que ha permès aquest dijous elegir una presidenta del Parlament de Podem i una mesa amb majoria de l'esquerra es planteja ara com un acord aïllat. Malgrat el “preacord” que condicionava l'elecció de la presidenta de Podem a la votació favorable a la investidura de Francina Armengol, el cert és que ni el compromís de Podem ni el de MÉS són ferms. Podem l'haurà de ratificar en una votació telemàtica dels seus inscrits i MÉS el condiciona a allò que anomena “equilibri institucional” i que, traduït, vol dir la presidència dels consells de Mallorca i Menorca, com també un pes important en el Govern, on voldria una vicepresidència econòmica, el portaveu i àrees clau.

El primer ple del Parlament de la novena legislatura, però, ha estat marcat per l'aparició d'un vot nul en l'elecció de la presidenta de la Cambra. Un vot procedent de la bancada de l'esquerra (PSIB, MÉS i Podem) que molts diputats (de l'esquerra i de la dreta) han interpretat com una premonició de la inestabilitat que es pot arribar a produir aquesta legislatura. En el vot, en lloc d'escriure el nom de Xelo Huertas, algú ha posat “pel canvi de cromos, visca la casta!”. Segons alguns, podria venir d'un membre del mateix Podem. Xelo Huertas ha estat elegida amb 33 dels 34 vots de la majoria. Els altres dos membres de la mesa progressistes, Vicenç Thomàs (PSIB) i Joana Aina Campomar (MÉS), han sumat els 34 vots.

El + vist

El + comentat