El PP torna a votar en contra de condemnar el franquisme al Parlament

També rebutja que el Govern doni suport a les famílies en les tasques de recuperació de cossos de les víctimes

El PP ha tornat a votar avui en contra de condemnar el franquisme al Parlament. Ha estat en la comissió d'assumptes institucionals, en la qual es debatia una iniciativa dels socialistes de suport a les víctimes de la repressió franquista, arran de l'actuació duta a terme la primavera passada per recuperar els cossos de tres veïns de Maria de la Salut assassinats pels feixistes. La proposta demanava el suport del Govern a les famílies de les víctimes de la repressió franquista en les tasques de recuperació dels cossos i reclamava a les administracions que dotin econòmicament i desenvolupin la Llei de memòria històrica. Però també incloïa una petició de "solidaritat" i "suport" a les famílies de les víctimes, un reconeixement a tots els ciutadans balears que van defensar els valors democràtics i una manifestació del "més absolut rebuig i condemna als militars colpistes de 1936 i a la dictadura franquista".

Malgrat que el socialista Cosme Bonet ha focalitzat la iniciativa en el cas dels tres veïns de Maria de la Salut i ha criticat que el Govern no oferís suport institucional en aquestes tasques, el diputat del PP Alejandro Sanz ha rebutjat la proposta al·legant que el PSIB només cercava poder dir que els populars no condemnen el franquisme i ha criticat que l'esquerra sempre estigui amb això. Sense entrar en el cas concret, el diputat conservador s'ha referit als "fets tràgics del segle passat entre espanyols", ha defensat que el camí correcte fou el de la Transició per no usar el passat "com una arma que es llancen els uns als altres" i ha denunciat que la Llei de memòria històrica pretenia "dividir entre bons i dolents" i, malgrat això, el PP no l'ha derogada. Ha afegit que el PP "rebutja tots i cada un dels cops d'estat" i ha retret al PSOE que no digui res del "cop d'estat del 34 contra la II República".

La resposta ha molestat el socialista Bonet, que li ha retret que no digués res del cas concret objecte de la iniciativa i hagués optat per tornar al debat de "les dues espanyes". El del PSIB ha denunciat que al PP ja li està bé que uns morts estiguin "enterrats decentment" i altres "arrosseguin els seus ossos per les cunetes". La iniciativa ha rebut el suport de PSIB i MÉS, però ha estat rebutjada amb els vots dels populars.