PARLAMENT
Portada 01/07/2015

El repartiment d'assessors al Parlament torna a dividir el pacte i indigna El Pi

La cambra incrementarà en gairebé un milió les subvencions que cobren els grups polítics perquè han passat de tres a set

Q. Torres
3 min
Jaume Font (El Pi) ha estat crític amb la presidenta del Parlament, Xelo Huertas (Podem) / ISAAC BUJ

PalmaNova reunió de la mesa del Parlament i nova divisió del Pacte. Si en la primera reunió fou la presidenta del Parlament, Xelo Huertas (Podem), qui es va quedar sola amb una proposta de reducció de sous que no estava consensuada, en la segona reunió ha estat la secretària primera, Joana Aina Campomar (MÉS), qui s'ha abstingut en el repartiment d'assessors perquè el seu grup no està d'acord amb el tractament donat als grups minoritaris. La proposta aprovada per la mesa ha indignat El Pi, que queda només amb un assessor, i que ha carregat contra Podem.

La proposta aprovada per la mesa, amb el suport dels representants de Podem, PSIB i PP, suposa que el grup popular quedarà amb 11 assessors: vuit pel grup parlamentari, dos pels seus dos representants a la mesa i un altre pel senador autonòmic. Els populars, fins ara, tenien 19 assessors. El PSIB quedarà amb vuit assessors: sis pel seu grup, un pel membre que té a la mesa i un pel senador autonòmic. Fins ara en tenia 11. Podem disposarà de set assessors: quatre al seu grup i tres més adscrits a la Presidència del Parlament (ha amortitzat una plaça de xofer). MÉS per Mallorca disposarà de tres assessors (dos pel grup i un pel membre que té a la mesa), mentre que fins ara en tenia quatre. MÉS per Menorca, El Pi i el Grup Mixt (integrat per Ciutadans i Gent per Formentera) disposaran d'un assessor cada un.

MÉS s'ha abstingut perquè demanava que els dos grups més grans (PP i PSOE) perdessin un assessor i el guanyassin El Pi i el Grup Mixt. El PSIB també havia defensat aquesta posició, però ha dit que el PP no volia cedir el seu assessor i finalment ha donat suport a la proposta que ha dut la presidenta del Parlament. Una proposta que la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha justificat al·legant que s'havia fet el repartiment seguint el criteri de la llei d'Hondt, que és el sistema que s'empra per convertir els vots en escons i que beneficia els partits majoritaris. Però la decisió ha indignat el portaveu d'El Pi, Jaume Font, qui ha denunciat que s'han “trepitjat” els drets dels minoritaris. Font ha carregat contra Podem perquè “una cosa és el que diu i l'altra el que fa” i ha criticat que s'hagi imposat una decisió de la mesa del Parlament quan hi ha grups com el seu que no hi son representats i no s'han tingut en compte.

Aquest ha estat l'únic punt tractat en la mesa i la junta de portaveus en el qual hi ha hagut discussió. No s'ha qüestionat l'acord, adoptat oficialment aquest dimecres, per rebaixar sous a la cambra. La mesura suposa una rebaixa del 15% en el sou de la presidenta del Parlament i dels tres assessors que té adscrits. Suposarà un estalvi de 76.000 euros a l'any i la presidenta, per exemple, passarà de cobrar 79.833 euros a 67.858 euros l'any. A banda d'aquests, també es rebaixarà un 5% el sou de la resta de diputats. En total, l'estalvi serà d'uns 250.000 euros a l'any. Queda per aprovar la mesura d'estalvi que segurament tindrà més impacte, la modificació dels sous per dedicació plena dels diputats (que fins ara els permetria cobrar i tenir alhora ingressos per activitats privades) i que ara passà a ser exclusiva. Tot i que encara no se sap quants diputats optaran per tenir sou i quants per cobrar dietes, es calcula que l'estalvi pot arribar a ser d'uns 500.000 euros a l'any.

En canvi, no s'han modificat (i s'entén que no es farà) les assignacions que reben els diferents grups parlamentaris. Aquestes subvencions, que són per finançar les despeses ordinàries dels grups, consten d'una part fixa de 4.771 euros al mes per grup i d'una de variable de 1.101 euros al mes per diputat. Com que no es modifiquen i s'han augmentat els grups de tres a set, això suposarà que el Parlament haurà d'afrontar una despesa addicional de 255.456 euros anuals respecte del que es pagava ara, un milió d'euros més en quatre anys. El PP, amb 20 diputats, cobrarà 321.529 euros a l'any (quan fins ara en rebia 506.500); el PSIB, amb 14 diputats, rebrà 242.247 euros anuals (fins ara en cobrava 295.102); Podem cobrarà 189.393 euros l'any; MÉS per Mallorca, 136.539 euros l'any (fins ara en rebia 123.325); i MÉS per Menorca, El Pi i el Grup Mixt cobraran cada un 96.898 euros anuals.

El Parlament farà un ple extraordinari dijous de la setmana vinent que, a banda de donar inici formalment a la legislatura, servirà per elegir els dos senadors autonòmics. Seran els expresidents del Govern José Ramón Bauzá (PP) i Francesc Antich (PSIB).

stats