Tres menors i deu adults detinguts a Santanyí seran expulsats de l'Estat i passaran per un CIE de la Península

Els tretze tripulants de la pastera que ha arribat aquest dissabte estan ja en mans de la Brigada d'Estrangeria de la Policia Nacional, ja que les autoritats espanyoles els consideren il·legals i ja s'ha iniciat el procés d'expulsió

Entre els immigrants detinguts aquesta matinada a diferents zones compreses entre Cala Figuera i Santanyí després de desembarcar d'una pastera que havia partit d'Algèria hi ha tres joves menors d'edat i deu homes que seran expulsats de l'estat espanyol per la via ràpida. És el primer procediment d'aquestes característiques que es posa en marxa aquest 2015, després que el 2014 la policia detectàs l'entrada de dues pasteres en condicions semblants, una a Cabrera i l'altra, també, a Cala Figuera.  

Els tretze tripulants de la pastera que ha arribat aquest dissabte estan ja en mans de la Brigada d'Estrangeria de la Policia Nacional, ja que les autoritats espanyoles els consideren il·legals i ja s'ha iniciat el procés d'expulsió contra ells. Com és habitual, primer passaran per un procés previ de privació de llibertat en els polèmics Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Península. Normalment, a València o a Barcelona si provenen de l'Arxipèlag, tot i que la batlessa de la ciutat comtal, Ada Colau, s'ha mostrat molt contrària al manteniment d'aquests centres a Catalunya.

En una nota de premsa, la Delegació del Govern a Balears ha informat que els immigrants quedaran detinguts a Balears, com a màxim, 72 hores, en mans de la Brigada d'Estrangeria i després que hagin passat ja un reconeixement mèdic al PAC de Santanyí. Posteriorment, seran traslladats a un CIE "disponible" de la Península, on continuarà el procés legal d'expulsió.

La detenció dels joves procedent d'Algèria, la nacionalitat dels quals es desconeix en aquests moments, s'ha produït de matinada i quan es trobaven completament indefensos i en estat de desorientació -segons la Creu Roja- distribuïts per grups a la zona compresa entre Santanyí i Cala Figuera. Tot i així, la policia ha tardat gairebé 24 hores a trobar els tretze presumptes tripulants de l'embarcació.

Al voltant de les 06.30 hores de dissabte, la Benemèrita va detectar una embarcació a la deriva a uns 400 metres de la costa mallorquina, moment en el qual es va posar en marxa un dispositiu de crida i cerca. Primer, només es va trobar roba, bidons de combustible i queviures a l'interior de la pastera, i poca estona després, en el rastreig per mar i terra, es trobaren més restes de roba i un motor de barca fora borda enfonsat a la mar.

No ha estat, però, fins la matinada d'aquest diumenge, entre les 04.30 i les 08.30, que el Servei Marítim i un helicòpter de la Guàrdia Civil han localitzat els tretze immigrants en situació irregular que, presumptament, havien arribat amb l'embarcació des d'Algèria.

L'embarcació que ha traslladat les tretze persones detingudes és de color blanc, té 5 metres d'eslora i és la primera d'aquestes característiques que es detecta aquest 2015 a Mallorca. El 2007, 2009 i 2014 també van arribar pasteres a Santanyí.