PATRIMONI

El traçat del gasoducte es desviarà per esquivar un jaciment d'Alcúdia

Patrimoni insta a evitar les restes arqueològiques de ca na Bassera

El traçat del gasoducte que ha d'unir Son Reus amb el Port d'Alcúdia s'haurà de modificar després que un informe tècnic del Consell de Mallorca hagi instat a evitar les restes arqueològiques del jaciment de ca na Bassera, situat a Alcúdia. El document de Patrimoni, aprovat ahir a la Comissió insular, també estableix que s'ha de desbrossar el terreny i situar de manera més precisa les seves estructures. Pel que fa a la resta de patrimoni afectat pel gasoducte, s'haurà de reparar el mur de la Séquia Reial d'Alcúdia a l'indret per on passi la canonada.

La tramitació de la infraestructura  es va aturar al desembre passat per esbrinar si afectava aquests elements i d'altres. Respecte del jaciment de Son Pontiró, situat a Consell, l'informe conclou que no n'està afectat. En aquest jaciment, s'hi han trobat bossades de material mesclat, amb alta presència de trossos de ceràmica romana i punicoebustiana, de la qual es documentarà la localització. L'autovia Palma-Inca passa pel mig d'aquest jaciment. És observable perquè conté una taca de ceràmica en superfície, però no presenta estructures. Segons informacions orals, hi havia un talaiot, però no se sap on.

El document també recomana que s'ampliïn els metres de distància d'excavació dels diferents pous que es troben en el traçat: haurien de ser tres metres en el cas dels pous i cinc en el cas de les cisternes.

Finques afectades

La canonada també podria modificar el traçat al pas per Inca. Set veïns amb finques adjacents a l'autovia varen demanar que el recorregut de la canonada aprofiti el vial de servei que es va deixar després de la construcció de l'autovia.  Una recent modificació de la Llei de carreteres així ho permetria.

L'empresa Ferrovial, encarregada de la construcció del gasoducte, preveu que les obres estiguin enllestides al setembre. El transport de gas natural recorrerà 46 quilòmetres i passarà per quasi 600 finques situades a municipis com Selva, Lloseta, Binissalem, Campanet i sa Pobla. Anirà soterrada a 1,5 metres. El projecte es va presentar el 2011 i es va aprovar definitivament el 4 de novembre de 2013. Passa per zones protegides de l'Albufera i l'Albufereta.

El + vist

El + comentat