Sánchez diu que el canvi a Balears avança el de la Moncloa i promet ser un "aliat"

El líder del PSOE assegura que serà "sensible" al finançament de les Illes i demana al sector hoteler la creació de "treball amb drets"

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, veu en "el canvi de govern progressista" que s'ha produït a Balears un avanç del canvi que culminarà el proper mes de novembre amb ell a la Moncloa, després de les eleccions generals. Sánchez ha fet costat a Francina Armengol en la seva presa de possessió al Consolat de Mar i ha dit que es tractava "d'un gran dia emocionant en la història de les Illes Balears perquè tenim la primera presidenta del Govern, que s'escriu amb un nom de dona, que és el de Francina Armengol". El secretari general dels socialistes espanyols s'ha mostrat segur que la seva companya de files presidirà un govern "a favor de la classe mitjana i treballadora d'aquestes illes".

Sánchez, segur que serà el futur president espanyol, ha afirmat que quan això es produeixi "presidiré un govern sensible amb les preocupacions i singularitats de Balears". Qüestionat sobre la principal reclamació que ha avançat el nou Govern d'Armengol, la millora del finançament, el líder del PSOE ha dit que "tenc el compromís perquè, una vegada sigui elegit president, ser una aliat en la millora del finançament de Balears i en el reconeixement del fet insular de Balears". Ha recordat que es tracta d'una qüestió recollida en l'Estatut d'Autonomia a la qual s'ha de donar compliment, encara que "en els darrers anys no ha estat així".

Sobre aquesta qüestió, en el seu discurs després de prendre possessió, la presidenta del Govern s'ha dirigit al ministre de Justícia, Rafael Català, present a l'acte, per reclamar-li que l'actual executiu central millori el finançament de Balears perquè, en cas contrari, "és impossible millorar els serveis públics d'aquesta terra". També li ha demanat que es paralitzi la modificació del règim fiscal de Balears pactada entre Mariano Rajoy i el seu antecessor, José Ramón Bauzá, per refer una nova proposta més consensuada a partir de la iniciativa del nou Govern autonòmic.

Després, el ministre ha contestat a Armengol dient-li que considerava "legítima" la seva reivindicació sobre el finançament. No obstant això ha recordat que "totes les comunitats demanen millor finançament" i, per això, ha considerat oportú "asseure's tots junts al Consell de Política Fiscal i Financera, perquè haurem de veure quina és l'evolució dels ingressos amb el tributs que pagam tots els ciutadans i amb això facilitar una distribució equitativa i que garanteixi la suficiència dels serveis públics".

No es banya sobre l'ecotaxa

Pel que fa a Pedro Sánchez, també ha estat interrogat sobre la implantació de la nova ecotaxa avançada pel Govern de Francina Armengol i el rebuig del sector hoteler respecte a això. El secretari general del PSOE no s'ha banyat sobre aquesta qüestió, però sí que ha fet un crida als hotelers i al sector turístic en general perquè se centrin en la creació de "treball amb drets". Sobre això ha dit que el govern també té el compromís per aprovar "un vertader Estatut dels Treballadors amb una carta de drets laborals" perquè substitueixi "el catàleg de precarietat" aprovat per l'executiu del PP. 

Sobre les dades d'atur conegudes aquest dijous, Sánchez ha dit que s'alegra que "hi hagi persones que hagin trobat feina aquest mes de juny", però ha remarcat així mateix que un 54% dels aturats no tenen "cobertura de prestació social". "La majoria de contractes que se signen són contractes precaris", ha afegit el líder socialista. També s'ha referit a la rebaixa de l'IRPF avançada per Mariano Rajoy i ha dit que aquesta reforma fiscal del PP beneficia les "classes altes" en detriment de la gran majoria de la població. Com a exemple, ha apuntat que mentre que una persona que cobra 15.500 euros bruts a l'any veurà reduït el seu IRPF en 70 euros, qui ingressi 200.000 euros s'estalviarà 3.600 euros.