El Parlament s'uneix per oposar-se a les prospeccions i el fracking davant Madrid

PP, PSOE i MÉS voten conjuntament dues propostes diferents dirigides a protegir les Balears i les zones turístiques en general

El Parlament balear ha demanat avui al Govern de l'Estat que modifiqui la llei d'hidrocarburs per prohibir els projectes d'investigació, prospecció o explotació d'hidrocarburs al mar que afecten espais protegits o zones especialment turístiques, que és el cas de les Illes Balears. Govern i oposició s'han pronunciat conjuntament en aquesta proposta i en una altra contra per a limitar el fracking.

La primera iniciativa, contra les prospeccions petrolíferes, ha estat defensada pel PSIB-PSOE i hi han donat suport tant MÉS com el PP, que disposa de la majoria absoluta a la cambra legislativa.

Encara que no és habitual que els populars i l'oposició arribin a acords, en aquesta ocasió han aconseguit tirar endavant aquesta iniciativa per tal que no es facin exploracions per buscar petroli o gas en aigües pròximes a Balears. Tampoc la seva extracció, pel perill que suposaria per a l'economia de les illes, basada en el turisme.

Malgrat la unitat que s'ha aconseguit amb la proposta del PSIB-PSOE, el PP s'ha oposat a una iniciativa de MÉS que proposava a l'executiu autonòmic que fes un "front comú" amb el govern de Canàries davant les institucions espanyoles i europees per oposar-se a les prospeccions.

Fracking

Sí que ha tirat endavant, en canvi, una altra proposta de MÉS per la qual la cambra legislativa instarà al Parlament Europeu i als eurodiputats de les Balears a proposar una revisió de la recent modificació de la directiva 2011/92, que exclou el "fracking" marí de l'obligatorietat de comptar amb avaluacions d'impacte ambiental.