LA FARMÀCIA PRESIDENCIAL

Una sabata negra, un cotxe vermell, un estil de córrer: els indicis 'contundents' per acusar els presumptes autors de la pintada 'Bauzá nazi'

Tot i la inconsistència de les proves, el fiscal manté la petició d'una multa de més de 5.000 euros

Les imatges 'concloents' i 'contundents' que aporta la Guàrdia Civil a l'hora identificar els presumptes autors de les pintades que van aparèixer a la farmàcia propietat de l'expresident del Govern José Ramón Bauzá en diferents moments de la legislatura passada es basen en "unes sabates negres", "una manera característica de córrer amb talons", "un cotxe vermell amb dos objectes a la part de darrere" i un determinat estil de dur els cabells.

Cap de les proves visuals que s'han aportat en el judici que ha tingut lloc avui demostren que els dos acusats fossin els autors d'escrits com "Bauzá nazi" o "asesino", apareguts a la porta metàl·lica de la il·lustre farmàcia a Marratxí el 2012, 2013 i 2014.

No obstant això, el fiscal manté la seva petició de multa de 14 mesos a raó de 12 euros al dia per injúries greus i la prohibició d'acostar-se a l'apotecaria de Bauzá durant 3 anys, a més de 520 euros en concepte d'indemnització pels desperfectes causats. En canvi, ha retirat la sol·licitud de 6 dies de localització permanent per unes delictes de faltes que no està recollit a la darrera reforma del codi penal.

El relat

Tot atenent al relat dels agents, aquests, dirigits pel tinent Palomares –el mateix que va signar les diligències dels encausats de Bunyola–, varen actuar tenint en compte els enregistraments de les càmeres de la farmàcia. A través de les imatges, varen detectar un cotxe vermell amb dos objectes darrere que després varen resultar ser un capell de palla i un peluix. Durant setmanes varen cercar aquest vehicle fins que l'identificaren; i amb ell, la seva conductora. Després varen creuar les dades dels senyals del mòbil de la sospitosa i aquests la situaven a la zona de la farmàcia. La qüestió és, segons va destacar l'advocat defensor, que l'acusada viu en aquella mateixa zona. En un dels vídeos apareix una dona que corre amb sabates de taló i els agents dedueixen que és l'encausada, tot i que en el judici no va quedar clar per què.

Pel que fa a l'altre acusat, els guàrdies civils consideren que va ser l'autor de les pintades perquè té un tall de cabells i unes sabates com el subjecte que surt a les imatges. En canvi, no varen poder demostrar que els dies dels fets aquest encausat estigués en companyia de l'altra acusada a la zona de la farmàcia. En tot cas, no seria descabellat perquè són amics.

Per reforçar la seva tesi, la Guàrdia Civil va entrar als perfils públics de Facebook dels dos acusats. Allà varen trobar una carpeta de fotos amb el títol de 'Vàndals' en què hi havia imatges d'altres accions reivindicatives pròpies dels grups antisistema. En aquestes fotos apareix l'acusada participant en una manifestació i acompanyant una pancarta amb la llegenda 'Facem fora els nazis del PP'. Una altra fotografia mostrava una pintada ('Mcmierda') en un contenidor d'una coneguda cadena de menjar ràpid i una dona devora, que segons els agents és l'acusada. La dona en qüestió està fumant i l'encausada assegura que no fuma.

En les seves conclusions, el lletrat de la defensa advertí que "no hi ha un trist indici" que els seus clients fossin els autors de les pintades, però en cas que es demostràs que és així, caldria apel·lar al dret de llibertat d'expressió. En aquest sentit, cità una sentència que absolia un periodista que va dir "feixista" al rei Joan Carles. "Si no es va condemnar aquest cas, no s'hauria de condemnar ningú per dir 'nazi' a un president del Govern balear", subratllà.