Pirineus 23/12/2020

Empresaris i institucions de Cerdanya demanen celeritat en l'atorgament d'ajudes compensatòries

La Generalitat diu que les concretarà la setmana que ve i les tramitarà de forma ràpida i àgil

G.l.t.
5 min
Manifestació aquest dimecres al migdia a Puigcerdà. / ACN

PuigcerdàInstitucions i empresaris de Cerdanya han reclamat aquest dimecres a la Generalitat que habiliti amb celeritat ajudes per compensar el confinament perimetral i el tancament de bars i restaurants decretat aquest dimarts al vespre. L'Ajuntament de Puigcerdà ha demanat a la Generalitat i a l'Estat que aquestes mesures de confinament perimetral de Cerdanya vagin acompanyades "de manera urgent, d'un paquet important de mesures de reactivació econòmica per Puigcerdà i Cerdanya". L'equip de govern s'ha reunit de forma extraordinària aquest dimarts al vespre i ha aprovat sol·licitar formalment als governs de la Generalitat i de l'Estat, i a la resta d'administracions públiques, mecanismes d'estímul i de suport econòmic per a tota la comarca, i particularment per aquells sectors d'activitat econòmica més castigats.

Les mesures decretades, que el consistori assegura entendre, ja que "malauradament són necessàries, vista la situació epidemiològica, impacten de ple en el conjunt de l'economia local, i particularment en àmbits com la restauració, el comerç, el sector turístic, la cultura o l'esport, entre d'altres, sectors que ja estaven especialment afectats, i ho fan en plena temporada turística de Nadal i d'hivern".

Des de l'Ajuntament han recordat que "venim d'una temporada d'hivern anterior que ja es va acabar de manera abrupta el març. Des de llavors, de manera intermitent, hi ha hagut diferents períodes de limitació o tancament de l'activitat, que han castigat especialment alguns sectors". Per tot plegat, remarquen que "cal que aquestes mesures de suport econòmic s'aprovin de manera ràpida, disposin de la dotació pressupostària suficient, s'articulin mitjançant procediments simples i àgils i permetin que les ajudes arribin amb celeritat als treballadors i empreses".

En declaracions a l'ACN, l'alcalde de la capital cerdana, Albert Piñeira, ha assegurat que entre el pont de la Puríssima i el dia de Reis són molts els negocis que fan d'entre el 40% i el 60% de la seva facturació anual. El batlle puigcerdanenc també ha lamentat que l'executiu català no permetés aplicar abans algunes mesures restrictives, com ara el tancament de les escoles i, sobretot, l'institut del municipi. Així, ha explicat que havien detectat que en aquest àmbit s'estaven produint diversos casos de transmissió comunitària del covid-19.

"Un gerro d'aigua freda"

En aquesta mateixa línia, des de la patronal Empresariat Cerdanya, el seu president, Francesc Armengol, ha exigit “celeritat en l’aplicació de mesures econòmiques compensatòries i que sigui fàcil accedir-hi”. En declaracions a l'Ara Pirineus ha deixat clar que si aquestes mesures no arriben “de forma urgent”, la situació econòmica i social de la comarca “serà complicadíssima els pròxims mesos”.

Armengol ha deixat clar que la decisió de la Generalitat “és un gerro d’aigua freda total i absolut, que no s’esperava ningú, i més quan les mesures anunciades la setmana passada anaven en una línia completament diferent”. Tot plegat, ha remarcat que deixa en una situació molt complicada hotelers, restauradors i tots els sectors auxiliars.

Justament, des del sector de la restauració de Cerdanya han expressat la seva indignació pel tancament perimetral de la comarca. En declaracions a l'ACN, la presidenta de l'Associació de bars i restaurants de Cerdanya, Nati Bover, considera la mesura "un gerro d'aigua freda" i una "animalada" perquè " hi ha famílies senceres que viuen d'això". En aquest sentit, l'entitat reclama ajuts directes per pal·liar les pèrdues que hauran d'assumir, tenint en compte que els locals havien contractat personal i tenien producte comprat. Així mateix, Bover critica que s'haguessin d'assabentar del tancament de la comarca a les nou de la nit sense que el Govern "hagi consultat cap ens ni hagi dit res al sector".

"Neveres plenes, 9.000 euros en màquines purificadores i tot el personal reincorporat"

Un exemple d’aquesta afectació el verbalitzava poc després de conèixer-se la mesura el responsable del Cerdanya Eco Resort de Prullans, David Isern, que regenta un complex amb hotel, aparthotel, càmping i diverses activitats complementàries. “Menjar comprat per a tots aquests dies, calefaccions, desinfeccions, 9.000 euros en màquines purificadores d’aire, tota la plantilla reincorporada, piscines escalfades.... tot això, d’haver-ho sabut divendres, ens ho estalviàvem. I de reserves estàvem ja des de dilluns a tope, és molt complicat tot plegat. I altra vegada en el decret no ens obliguen a tancar per així no tenir dret a reclamar ajudes. El virus potser no ens matarà però ho farà el govern”, denunciava.

I és que aquest confinament perimetral ha fet perdre totes les reserves hoteleres de cara a les festes de Nadal. Si en un principi els nivells d'ocupació d'aquests allotjaments rondava el 75% per aquestes dates, sobretot entre el 25 de novembre i el 3 de gener, ara ha quedat tot anul·lat i molts dels establiments han optat per tancar. La presidenta de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, ha explicat a l'ACN que, davant les noves restriccions, estan "angoixats i molt enfadats" i ha criticat la manca de previsió que hi ha hagut per part del Govern. Per aquest motiu, ara treballaran per reclamar la condonació d'impostos, així com també en demanar ajuts directes.

El tancament sobtat d'hotels i restaurants, però, té conseqüències més enllà del mateix sector. Un dels molts exemples és el de la formatgeria El Molí de Ger, que aquest dimarts al vespre carregava contra la consellera de Salut, Alba Vergés, en considerar que s'havia actuat "tard, malament i improvisadament" i assenyalant que totes les comandes que havien de repartir aquest dimecres a hotels i restaurants els han estat cancel·lades.

Davant de tota aquesta situació, aquest migdia, a les 12h, s’ha convocat una concentració de protesta a la plaça de l’Ajuntament de Puigcerdà. Hi han assistit desenes de persones, sobretot treballadors de l'àmbit de la restauració, que han fet sentir el seu malestar pel confinament perimetral i l'obligació de tancar els seus establiments.

Reunió per concretar les ajudes

Justament, i segons recull l'ACN, aquest dimecres al matí el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, s'ha reunit per videoconferència amb el Consell Comarcal de la Cerdanya i els alcaldes de la comarca per tractar el confinament perimetral decretat pel Govern per frenar els contagis de coronavirus. Acompanyat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó; la de Salut, Alba Vergés, i el d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, han acordat una nova reunió per a la setmana que ve per concretar ajudes als sectors més afectats i tramitar-les ràpidament i àgil, segons han informat fonts del Govern. La trobada ha servit per parlar d'aquestes compensacions i avaluar la greu situació sanitària arran de la pandèmia de covid-19, que ha tensat el sistema hospitalari cerdà.

Les mateixes fonts han explicat que es produirà una reunió similar amb el Consell Comarcal del Ripollès i els seus alcaldes. El Govern preveu enllestir "en els pròxims dies" les ajudes per a la restauració i el sector hoteler, especialment colpejats per les restriccions anunciades ahir dimarts al vespre. A la reunió d'aquest dimecres al matí també hi ha participat una representació del Departament d'Interior.

stats