Els vuit mestres de la Seu d'Urgell queden en llibertat sense mesures cautelars

La investigació sobre el presumpte delicte d'incitació a l'odi relacionat amb els fets policials de l'1-O continua el seu curs

Els vuit mestres de la Seu d'Urgell que han declarat aquest dimarts al matí per un suposat delicte d'incitació a l'odi han quedat en llibertat sense mesures cautelars i a l'espera que el jutge decideixi si arxiva el cas o hi veu indicis de delicte i l'envia a judici. Segons ha confirmat el director territorial en funcions del departament d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, que s'ha desplaçat a la Seu d'Urgell per donar suport als mestres, els docents mantenen la condició d'investigats, el jutge no ha acordat cap altra diligència i la investigació continua.

Segons ha informat Ràdioseu, el torn de declaracions ha començat cap a les 9.30 hores amb cinc mestres de l'escola Albert Vives, entre ells el director del centre. A les 11 del matí s'ha personat la directora del col·legi La Salle de la Seu d'Urgell, que ha rebut el suport dels directors dels 25 centres de la xarxa La Salle de Catalunya, i passades les 12 han arribat al jutjat la directora i una mestra de l'escola Pau Claris. El tràmit ha finalitzat pels volts de les 3 de la tarda.

Miquel Àngel Cullerés ha mostrat la seva satisfacció, en declaracions a l'ARA Andorra, pel fet que el jutge no hagi pres cap mesura cautelar i ha expressat la seva plena confiança "en el sistema educatiu, les escoles i els docents". Cullerés ha explicat que, davant del jutge, els mestres han defensat la seva professionalitat i han negat els fets pels quals se'ls investiga, cosa que queda corroborada per les actes dels inspectors.

L'actuació judicial es va iniciar després que familiars d'alumnes denunciessin debats polítics en to catalanista en relació a l'1-O i les càrregues policials. La majoria de famílies demandants formen part de la Guàrdia Civil o bé hi estan vinculades, i asseguren que els menors "van patir humiliacions, insults i agressions fora de l'escola". Un fiscal especialista en delictes d'odi s'ha desplaçat fins a la Seu d'Urgell des de Lleida per ser present en les declaracions.

Cullerés ha indicat que les denúncies es dirigeixen a docents d'aules des de P4 fins a quart de primària, "infants molt petits com perquè arribin a copsar la dimensió dels fets", i ha afegit que "no s'explica de cap manera" que s'hagin fet les mateixes acusacions a mestres de diferents escoles de la capital alturgellenca, tot i que no ha volgut entrar a valorar el fons de les denúncies.