Pirineus 14/10/2017

La Fira de Sant Ermengol es consolida com a "aparador de la producció agroalimentària" local

Milers de persones han visitat els espais dedicats als formatges artesans, als productes ecològics i als estands empresarials i d'entitats

ARA Andorra
2 min
Gran afluència de públic a la Fira de Sant Ermengol / C.G.

La Seu d'UrgellLa Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell ha obert oficialment les seves portes aquest matí amb el tradicional acte inaugural que ha presidit la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, juntament amb l’alcalde de la ciutat, Albert Batalla, i la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, acompanyats pels regidors i regidores del Consistori, així com per d’altres autoritats del territori.

Batalla ha manifestat que la fira ha passat de ser un esdeveniment de petites dimensions a ser un gran esdeveniment de país. “La fira de la Seu s’ha convertit en el millor aparador dels nostres productors de formatge artesanal, però que té vocació d’ampliar el seu marc per incloure-hi productors d’altres àmbits d’alimentació, com la producció ecològica, entre d’altres”. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que es tracta del “millor aparador de la producció agroalimentària de gran qualitat”.

Per la seva part, la consellera d’Agricultura ha remarcat que “aquesta fira no és només un èxit sinó que és una demostració de com el territori és capaç de projectar-se, agafant totes aquelles oportunitats que té per elaborar-les, transformar-les i dinamitzar-les, per servir-les a la societat de manera que ens ajudi a falcar aquesta població al territori i la producció local, com són aquí els formatges, i per tant, la producció ramadera, l’artesania alimentària, tot acompanyat per una cultura gastronòmica que dinamitzi el turisme”. Serret ha afegit que “el sector primari és un sector dinamitzador de l’economia i el desenvolupament del territori, i la Fira de Sant Ermengol n’és un clar exemple”.

Durant tot el dia, milers de persones han visitat els diferents espais de la fira, que compta amb la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, l’Autofira, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, així com els espais la Cuina del formatge, Km0-Gustum, Aliments del Territori i Tu, i els estands empresarials, de promoció turística i d'entitats de la ciutat i comarca.

Batalla i Serret, juntament amb altres autoritats municipals, han lliurat els premis del 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, on hi participaven més de 150 formatges.

D’entre els premiats, tres formatgeries artesanes de l’Alt Urgell han estat guardonades: La Reula, que ha obtingut dos premis: medalla bronze al millor mató i medalla d‘or millor iogurt; Mas d’Eroles, d’Adrall, ha estat premiat en la categoria de formatge de vaca quallada enzimàtica (medalla d’or amb el formatge Ermesenda, i medalla de plata amb el formatge Tartera); i la formatgeria Serrat Gros, d’Ossera, ha obtingut medalla de bronze al millor formatge amb condiments.

En el mateix marc, també s’ha lliurat el premi Amic del Formatge, enguany a Cesca Olm i Pep Lizandra, fundadors de la formatgeria artesana L’Orri, de Músser (La Cerdanya), en reconeixement per la seva defensa i promoció del formatge artesà.

Enguany la Fira de Sant Ermengol ha obert al públic un dia abans, divendres a la tarda, per aprofitar l’estada de visitants amb motiu del pont del Pilar. A més, enguany l'ajuntament ha encarregat un estudi d’impacte econòmic per saber què suposa la Fira de Sant Ermengol per la ciutat. Aquest estudi s’està portant a terme durant aquest mateix cap de setmana de fira a través d’uns enquestadors.

stats