La Fira de Sant Ermengol comença un dia abans amb el certamen de formatges artesans del Pirineu

El recinte firal dels formatges i el de les institucions i empreses obriran aquest divendres a la tarda, mentre que la resta d’espais ho faran dissabte al matí

Le Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 d’octubre, amb la principal novetat de l’obertura d’un dia més de l’espai firal que engloba la 23a fira de formatges artesans del Pirineu, la mostra d’institucions i empreses, l’espai de Tast Km0 i la mostra ramadera. 

Així ho va anunciar la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font: “La fira de formatges artesans del Pirineu començarà divendres 13 d’octubre, a les quatre de la tarda, mentre que la resta d’espais de la Fira de Sant Ermengol obriran, com sempre, el dissabte al matí, i restarà oberta fins diumenge 15 d’octubre, a les nou del vespre”.

Respecte el motiu d’obrir un dia més la fira de formatges artesans, Font ha explicat que “aquesta ampliació és una prova pilot, sent una decisió  que vol donar resposta a la petició de professionals que volen visitar la fira de formatges, però que durant el cap de setmana estan molt enfeinats i no en poden gaudir”. “A això -va abundar Mireia Font- s’hi suma el fet que divendres enguany es troba situat en ple pont del Pilar”.

La Fira de Sant Ermengol s’inaugurarà de manera oficial dissabte, a dos quarts d’onze del matí, a càrrec de la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret.

Respecte a la celebració de la jornada tècnica, tindrà lloc divendres al matí, en lloc de divendres a la tarda. En aquesta edició, la sessió estarà dedicada a la comercialització dels formatges artesans, així com els pros i contra de la compra per Internet.

Una altra novetat important que presenta la Fira de formatges artesans del Pirineu és que recupera una segona aula de tast. En aquesta 23a edició, ambdues aules oferiran 17 activitats per a tos els públics i es trobaran instal·lades en una carpa a l’exterior de l’espai firal dels formatges amb l’objectiu de poder donar cabuda a més formatgers. Hi haurà un total de 48 formatgeries procedents del Pirineu català (27), aragonès (5), de Navarra i del País Basc (10) i de França (5), amb més de 150 varietats diferents de formatges de producció pròpia. El formatge convidat d’aquest any és de Lanzarote (Illes Canàries), concretament Finca de Uga.

Al 23è concurs de formatges artesans del Pirineu hi competiran un total de 12 categories on un jurat expert tastarà i valorarà els més de 100 formatges que hi participaran.

Com cada any, l’entrada al recinte firal de la fira de formatges artesans del Pirineu, situat a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d’Urgell, és gratuïta. Els visitants hi podran comprar formatges i, a més a més,  adquirint un tiquet de degustació per 8 euros podran fer 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana.

El premi que atorga l’ajuntament de la Seu d’Urgell ‘l’Amic del Formatge’ a una persona que en la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu, enguany recau a Cesca Olm i Pep Lizandra, fundadors de la formatgeria l’Orri.

500 expositors

La Fira de Sant Ermengol oferirà un total de 500 expositors que van des de  formatgeries, institucions, empreses, artesania, automoció, entitats, productes ecològics, gastronomia i venda ambulant.

Per segon any, la Fira de Sant Ermengol torna a organitzar la fira de productes ecològics del Pirineu que comptarà amb una quinzena de participants que s’instal·laran al llarg del carrer dels Canonges. També s’hi podran fer degustacions. La fira també acull altres espais firals, concretament al pavelló poliesportiu, amb la mostra empresarial, promoció turística, comerç entitats, associacions i esports: 6 estands institucionals; 13 associacions i entitats esportives; i 22 estands multisectorials.

La fira també comptarà amb 342 parades de venda ambulant que ocuparan més de 2.000 metres de via pública de la ciutat i 63 parades d’artesania, majoritàriament del Pirineu, que es trobaran situats a la plaça dels Oms. També hi haurà una mostra ramadera amb exemplars de tres races: bruna, frisona i llemosina, i també de ruc català.

Els interessants poden consultar el programa de la fira a Internet i es pot seguir tant a Twitter com a Instagram amb l’etiqueta #firastermengol.

El + vist

El + comentat