Pirineus 12/03/2019

Fundació Endesa cedeix dades climàtiques històriques del Pirineu al Meteocat

Ha donat 73 carpetes que contenen més de 20.000 cartes hidrogràfiques elaborades des del 1922 fins al 1992

Efe
2 min
El llac de Cabdella. / ARA ANDORRA

BarcelonaLa Fundació Endesa ha cedit les seves dades climàtiques històriques del Pirineu, recollides des del 1922, al Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) perquè puguin completar els seus estudis sobre el canvi climàtic.

Els documents han estat custodiats durant gairebé cent anys pel Fons Històric de la companyia elèctrica i ara es conservaran en la Cartoteca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara; el director general de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica, i el director de l'ICGC, Jaume Massó, han signat el conveni per cedir les més de 20.000 cartes hidrogràfiques del Fons Històric d'Endesa, en presència de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà.

Aquestes cartes hidrogràfiques contenen 70 anys de dades meteorològiques del Pirineu, recollides a les centrals hidràuliques que la companyia té al Pirineu, on els seus tècnics mesuraven de forma sistemàtica les condicions meteorològiques per fer una correcta gestió dels recursos hídrics.

Juntament amb la informació sobre les càrregues i produccions de les diferents centrals, els observadors prenien dades diàries de la pluviometria, la termometria, l'estat del cel, la pressió atmosfèrica, els meteors o l'evaporació, entre altres dades.

En alguns punts es prenien dades més específiques de gruixos de neu i de gel als llacs, com per exemple als llacs de Cabdella (Pallars Jussà).

Aquesta informació quedava registrada en uns documents que s'elaboraven diàriament i que reben el nom de cartes hidrogràfiques.

Mitjançant el conveni signat aquest dilluns, la fundació ha cedit 73 carpetes que contenen més de 20.000 cartes hidrogràfiques elaborades des del 1922 fins al 1992 amb dades recollides de les tretze grans centrals hidràuliques del Pirineu (entre les quals Camarasa, Cabdella, Sant Lllorenç, Terradets i Tremp), a les quals se sumen d'altres petites.

Aquestes dades, segons els meteoròlegs, permetran estudiar amb més rigor episodis extrems, com els xàfecs d'octubre del 1937 o de novembre del 1982.

El Servei Meteorològic de Catalunya, creat el 1921, ja compta amb un fons amb documentació des de finals del segle XIX fins al 1939 procedent de l'antiga Xarxa Meteorològica de la Granja Escola Experimental d'Agricultura, l'Observatori Català, l'Observatori de les Escoles Pies de Sabadell, la Societat Astronòmica de Barcelona i la Fundació Concepció Rabell.

stats