El fòrum romà de Llívia es podrà veure de forma conjunta gràcies a les darreres excavacions

Els treballs d'aquest agost estan excavant la part del mur oriental del temple

El fòrum de la ciutat romana de Iulia Libica, sota l'actual Llívia, es podrà veure en el seu conjunt després de les excavacions que s'hi estan duent a terme aquest estiu. Tal com han donat a conèixer des del Museu de Llívia, la vuitena campanya d'excavacions va començar el passat 17 d'agost, amb tres mesos de retard a conseqüència del covid-19.

Aquesta campanya, la primera que es fa a l'agost, consistirà en  excavar la zona del mur oriental del temple, una zona d'especial interès d'aquest jaciment. Per això, l'any 2019 va haver-se d'excavar la necròpolis medieval del segle XI, a redós de l'absis de l'església, que ha permès construir l'actual vial. Aquest carrer substitueix el que passava pel mig del fòrum, que se situava just damunt del temple i tallava el jaciment pel mig.

Aquesta actuació permetrà, doncs, iniciar ja l'excavació en extensió de tot el jaciment, i poder-lo veure per primer cop en conjunt. També es projecta millorar l'entorn del fòrum de Iulia Líbica, amb el sanejament de l'espai d'herba, runa, i la inclusió de grava de colors, per diferenciar els diferents espais habitacionals.

Aquesta campanya compta amb el suport científic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), el suport tècnic de l'empresa Arqueòlegs.cat, i la col·laboració dels estudiants del grau d'arqueologia de la UAB i del Museu Municipal de Llívia. La campanya compta amb el finançament de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Llívia i la Generalitat de Catalunya, dins del projecte Quadriennal: Iulia Libica: el fòrum i el territori de la ciutat (2018-2021). Les excavacions arqueològiques a Iulia Libica van començar l'any 2013. Des de llavors, es poden anar seguint totes les intervencions a través d' aquest blog. Recordem que el Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa.

El + vist

El + comentat