Pirineus 25/08/2020

Palmira Jaquetti centra la segona jornada del Dansàneu

El festival estrenarà aquest dimarts 'Des-Espera', de Les Impuxibles

Ara Pirineus
2 min
Izan Rubio i Elisenda Rué a l'església de Sant Pere de Sorpe. / Joan Blanco (Dansàneu)

SorpeEl Dansàneu, el festival de música i dansa que se celebra aquests dies a les Valls d'Àneu, ha dut a terme aquest dilluns la segona jornada, amb la tradició, la memòria i la recuperació patrimonial com a protagonistes. Ho ha fet amb propostes centrades en la figura de la musicòloga i investigadora Palmira Jaquetti.

En aquest sentit, a les 19 h, i a l'església de Sant Pere de Sorpe, s'ha representat l'espectacle 'Palmira', de música i teatre, en record de la musicòloga i poetessa, a través de la dramatització dels seus dietaris i d'un recull de les cançons que va escriure en la dècada de 1930. La veu i presència d'Elisenda Rué i la guitarra d'Izan Rubio han ajudat a recuperar aquest patrimoni literari i musical en l'any en què es commemora el 125è aniversari del seu naixement. Abans de començar l'actuació, la comissària de l'Any Jaquetti (commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya), Carme Oriol, i el músic i investigador, Artur Blasco, han glossat breument la figura de Jaquetti i el seu vincle amb el Pallars.

També aquest dilluns al matí s'ha inaugurat als baixos de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu l'exposició Calendari dels pagesos. 150 mesurant el temps que estarà oberta cada dia del festival, i que es pot visitar de manera gratuïta de 10 a 14 hores. Per últim, a les 22.30 h, i a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, s'ha estrenat el documental de cultura popular Prendre-se'n, les bitlles de l'Alt Pallars al segle XXI de Ramon Alaró. Produït per la Mancomunitat i el Consell de les Valls d'Àneu, el document difon a través del joc una part del riquíssim patrimoni cultural aneuenc que ha sabut reinventar-se de nou, transformar-se i adaptar-se a un món globalitzat, industrialitzat, farcit de canvis en les formes de vida, en l'àmbit familiar, en els oficis, en la literatura oral, en les festivitats i tradicions però també en els jocs.

Pel que fa a la mescla de llenguatges, aquest dimarts tindrà lloc l'estrena de 'Des-Espera' de Les Impuxibles, la companyia que formen Clara Peya i Ariadna Peya, un encàrrec del Dansàneu en què Ariadna Peya i Marc Soler inicien un viatge a través de cinc peces musicals dibuixant escenes amb el cos, el gest i la paraula. Una proposta intensa que mostra la fragilitat i la fortalesa a través d'una poètica despullada, enèrgica i personal. 'Des-espera' parla d'encendre i apagar, d'agitar i de calmar, de ferir i de curar, d'esperar i de des-esperar.

La d'aquest dilluns és la primera jornada en què el Dansàneu s'ha d'adaptar a la nova normativa de seguretat de la Generalitat. Així, s'han reduït els aforaments a un terç, les agrupacions familiars de més de deu persones s'han de separar en grups més reduïts i s'han eliminat les activitats complementàries de tastos i venda de productes.

stats