Pirineus 20/05/2020

L’Alt Pirineu i Aran rebrà 1,6 MEUR de la Diputació de Lleida per arranjar carreteres municipals

Tremp, Montferrer i Castellbò, el Pont de Suert i Baix Pallars són quatre dels cinc municipis que s'enduran més diners

G. L.
3 min
Una carretera local del municipi de Tremp. /G.L.

TrempLa Diputació de Lleida aprovarà en el ple del pròxim 28 de maig un pla econòmic per a ens locals destinat a l’arranjament de camins municipals. Estarà dotat amb quatre milions d’euros, dels quals 1,64 aniran a parar a les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Tal com ha donat a conèixer l’ens provincial en un comunicat de premsa, aquest pla aporta algunes novetats respecte de les convocatòries anteriors, com ara el fet de ser anual i que en els criteris de repartiment de les subvencions es bonifiquen el nombre de nuclis agregats de cada municipi així com l’extensió del terme municipal en quilòmetres quadrats. A més, el pla ha passat dels dos milions d’euros per a arranjaments que es convocava cada dos anys a aquest de quatre milions anuals, de manera que la dotació s’ha multiplicat per quatre.

Entre els cinc municipis que rebran més diners per adequar els seus camins de titularitat municipal, deixant de banda la ciutat de Lleida, n’hi ha quatre de l’Alt Pirineu i Aran: Tremp, Montferrer i Castellbò, el Pont de Suert i Baix Pallars. Per comarques, l’Alt Urgell rebrà 453.775 euros, el Pallars Sobirà 386.466, el Pallars Jussà 365.929, la Val d’Aran 214.319, els municipis de Cerdanya que pertanyen a la província de Lleida 124.661 i l’Alta Ribagorça 94.813.

Des de la Diputació han explicat que el Pla de Camins fa una reserva específica de 60.000 euros anuals per a la ciutat de Lleida per arranjar camins, molt per sobre dels 20.000 euros per a dos anys que va rebre el 2018. La resta dels fons es distribueixen de manera que el 50% es reparteix entre tots els ajuntaments de manera igualitària, un 25% (985.000 euros) en funció dels nuclis agregats de cada ajuntament, un 19% (748.600 euros) tenint en compte l’extensió en quilòmetres quadrats del terme municipal i el 6% restant (236.400 euros) es destinarà a les entitats menors descentralitzades.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que “tornem a portar a la pràctica el principi de transparència, ja que en el mateix ple que s’aprovarà el pla es donaran a conèixer els criteris i les quantitats que rebran tots els ens locals”. A més, ha afegit que “ja ho vam fer així per primera vegada amb els plans de Salut i Cooperació Local el mes passat, però aquest fet no respon a les urgències de la Covid-19, sinó a la voluntat d’aquest govern d’eliminar els ajuts discrecionals, moltes vegades sense la publicitat necessària quan es tracta de diners públics”.

Per la seva banda, el diputat de Serveis Tècnics i alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha destacat que “aquesta és la plasmació pràctica del principi d’equitat: més diners per a qui més necessitats específiques té”. Ha afegit que “parlem d’un pla de camins i, per tant, els diners no es poden repartir al 100% de manera igualitària”. Això, creu, “és la plasmació pràctica del principi de discriminació positiva, ja que els municipis amb més nuclis i més extensió de la província de Lleida acostumen a ser els del Pirineu, que són precisament els que estan en més risc de despoblament i amb una població envellida”. En aquest sentit, ha afegit que “si no fem accions per a garantir la mobilitat amb un mínim de seguretat en aquests municipis, poc podrem fer per a combatre el despoblament”.

Des de la Diputació també han apuntat que en el cas dels municipis que rebran menys diners, l’aportació serà d’uns 10.000 euros anuals, i han recordat que això és quatre vegades més del que rebien fins ara. Les entitats menors, mentrestant, rebran 4.300 euros cadascuna per arranjar camins.

stats