Pirineus 10/12/2020

Salut va detectar mancances greus a la residència de Tremp però no la va intervenir fins 9 dies després

La Generalitat ha obert un expedient als gestors per determinar possibles responsabilitats

Guillem Lluch Torres
3 min
La residència Fiella de Tremp en una imatge d'arxiu

TrempEl Departament de Salut va detectar mancances greus en la gestió de la residència Fundació Fiella de Tremp des de l'inici del brot, tot i que no va intervenir el centre fins nou dies després. Així ho ha explicat la gerent de les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran i de Lleida, Divina Farreny, en la primera compareixença que ha fet Salut des que va assumir la gestió de la residència, el passat 28 de novembre. Farreny ha explicat que des que es va notificar el primer positiu, el 19 de novembre, personal de Salut va entrar a la residència per veure com s'estava treballant.

En aquell primer moment ja es va detectar una "situació descontrolada" i "clínicament molt complicada", amb mancances importants en diversos àmbits. En aquest sentit, ha detallat que el personal no sabia utilitzar correctament els EPI, que no es feia una bona gestió de la informació -com ara no apuntar la medicació donada o no fer un correcte traspàs de la informació entre professionals-, que es feia una mala sectorització dels residents, així com un tractament incorrecte dels residus o de la roba contaminada, entre altres aspectes.

Davant d'aquest fet, Farreny ha assegurat que van donar un seguit de pautes i es van fer noves visites al centre per comprovar si s'estaven aplicant els canvis. En veure que no s'estaven aplicant correctament, i davant del fet que la direcció del centre al complet va donar positiu i es va haver d'aïllar, el dissabte 28 de novembre es va decidir intervenir totalment la residència.

Expedient sancionador

Farreny també ha informat que, fruit dels informes fets en aquestes visites posteriors -els dies 25, 27 i 28 de novembre-, el 30 de novembre el Departament d'Afers Socials, Treball i Famílies va obrir un expedient sancionador als gestors del centre. Igualment, ha deixat clar que facilitaran a la Fiscalia tota la informació que els demani, per tal d'esclarir qualsevol possible responsabilitat.

En relació al fet que passessin nou dies des que professionals de Salut van detectar aquestes importants mancances i el departament decidís intervenir, Farreny ha argumentat que van voler deixar uns dies de marge per veure si la direcció aplicava les mesures. No ha volgut entrar a valorar si el departament va fer tard, però ha assenyalat que quan la situació més greu passi sí que caldrà valorar com s'ha gestionat tot plegat.

Farreny també ha explicat que, fins a l'arribada d'aquest brot, la residència no havia tingut casos i per aquest motiu no s'havia "testat" la preparació dels treballadors i els gestors davant d'una situació d'"estrès". Quan aquesta ha arribat, però, és quan han aflorat aquestes mancances, agreujades per les moltes baixes de treballadors per culpa del virus. També ha indicat que, quan els primers cribratges van permetre veure la magnitud de brot, ja va ser impossible sectoritzar la residència, ja que l'afectació era pràcticament total.

Per la seva banda, el director assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, ha detallat que la tasca que s'ha fet des del centre ha estat prestar atenció mèdica als pacients més greus de la residència, tant els que es van traslladar a l'hospital, com els que s'han quedat al geriàtric, i mirar d'estabilitzar la situació. En aquest sentit ha detallat que s'han establert circuits per a proves urgents a la mateixa residència i s'ha posat un equip fix d'oxigen. Pel que fa a l'estat de salut amb què es van trobar els residents quan van intervenir la residència, Sanjurjo ha explicat que els més greus "estaven delicats a conseqüència del covid-19", però pel que fa a hidratació, alimentació o higiene estaven correctament atesos.

Des de la intervenció també s'han dut a terme tasques per millorar la comunicació amb els familiars, ja que els primers dies del brot aquesta va ser molt complicada o inexistent. Així, s'ha permès accedir als familiars d'aquelles persones que estaven a punt de morir i s'ha realitzat desenes de trucades i videotrucades per tal de mantenir informats i en contacte a familiars i residents. Sanjurjo també ha assegurat que ara la ràtio de personal "ja està garantida i és l'adequada", gràcies a les incorporacions fetes d'urgència.

Quatre residents greus però estables

A hores d'ara, encara hi ha 78 positius al centre, una cinquantena dels quals són asimptomàtics i la resta tenen símptomes lleus. A la residència també hi ha una persona que va donar negatiu però no se la va traslladar pel seu delicat estat de salut. A l'Hospital del Pallars hi ha tretze positius derivats, dels quals quatre en un estat més greu, però amb evolució favorable, i a les residències de la Pobla de Segur i Guissona segueix havent-hi quatre residents més derivats, que inicialment van donar negatiu. Pel que fa a les defuncions, en les últimes hores no se n'han notificat de noves, de manera que l'acumulat des de l'inici del brot és de 42 a causa del covid-19 i tres per més causes no vinculades al coronavirus.

stats