Set mesos i mig sense tren entre Puigcerdà i Ribes per les obres al túnel de Toses

Els treballs s'allargaran des del 22 de juny fins al 7 de febrer i Renfe ja està estudiant les opcions per poder oferir un servei alternatiu per carretera

El servei de tren de l'R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà estarà set mesos i mig interromput perquè Adif iniciarà a finals d'aquest mes les obres de millora al túnel de Toses, segons ha pogut saber l'ACN. Els treballs s'allargaran des del 22 de juny fins al 7 de febrer i Renfe ja està estudiant les opcions per poder oferir un servei alternatiu per carretera. El 9 de juliol del 2019 un tren va descarrilar en aquest punt després del despreniment de formigó del túnel, que va caure a les vies. Els 35 passatgers que viatjaven al tren van haver de ser evacuats, tot i que no van patir danys personals. A l'agost es va fixar una limitació de velocitat de 30 km/h que ha allargat el trajecte entre Planoles i Puigcerdà entre set i vuit minuts. 
 
Els treballs aniran a càrrec de l'empresa Nortunel S.A i consistiran a rehabilitar i actualitzar l'estat del túnel. Concretament, es reconstruirà el revestiment i es faran accions associades com drenatge, excavacions, farciment i reposició de les instal·lacions. Actualment s'estan fent els treballs previs de topografia, escaneig i retirada de la manta tèrmica. La interrupció de trens afectarà catorze expedicions diàries.
 
En aquest sentit, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, s'ha mostrat molt satisfet amb l'inici de les obres, ja que es tracta d'uns treballs " urgents i inajornables". "Les obres s'han de fer ara i ja no poden esperar més", ha afegit el batlle. Amb tot, però, Piñeira reclama que encara calen moltes més millores a la línia R3 com el desdoblament fins a Vic o aconseguir que s'escurcin els temps de trajecte, entre d'altres. Tot plegat, aspectes que han de "garantir" la fiabilitat, puntualitat i confort del servei i evitar la sinistralitat del tram. 

El batlle de Puigcerdà té clar que les obres no només afectaran la temporada turística d'estiu, "sinó que també afectarà una part de la temporada turística d'hivern". Per això, ha destacat, caldrà vetllar perquè durant les obres "el servei es continuï prestant". Piñeira demana que el transport alternatiu per carretera mantingui les mateixes freqüències, el mateix nombre de places i que sigui un servei "àgil i eficaç". De fet, el tram entre Ribes i Puigcerdà és dels pocs en què el servei ferroviari era "més ràpid i competitiu" que el transport per carretera, ja que s'ha d'anar per la Molina o per la Collada de Toses.  

La interrupció del servei per les obres del túnel arribarà poques setmanes després d'haver-se interromput el tram Ripoll- Puigcerdà per l'estat d'alarma, una cancel·lació que també va causar malestar al territori i entre els usuaris.

El + vist

El + comentat