La Seu d’Urgell celebrarà una Festa Major “atípica i responsable”

Durarà quatre dies, del 28 al 31 d’agost, i haurà de prescindir de clàssics com el Ball Cerdà

La Seu d’Urgell celebrarà aquest any una Festa Major  “atípica però alhora responsable”, que tindrà lloc del  28 al 31 d’agost. Així ho anuncia el tinent d’alcalde de Cultura i regidor de Festes i Tradicions de l’Ajuntament urgellenc,  Carlos Guàrdia. “Enguany, la situació causada per la pandèmia del covid-19 ens ha obligat a adaptar-la a les mesures de seguretat i higiene que marquen les autoritats sanitàries. Això  farà que urgellencs i visitants visquem una Festa Major diferent del què estem acostumats.

Entre els canvis més notoris que presentarà la Festa Major 2020 hi ha la reducció d’un dia de celebració, ja que en lloc de cinc dies, la festa en tindrà quatre. El motiu és que no s’inclou la jornada de dimarts en la programació festiva. 

Els actes de Festa Major que han caigut del programa són el  Ball Cerdà, les  Casetes i els concerts que amenitzen aquest espai, les  atraccions, els  concerts a peu dret tant de la plaça del Camp del Codina com de la plaça Catalunya, el  correfoc o les  sardanes. Respecte a la no celebració del Ball Cerdà, Carlos Guàrdia ha remarcat que “aquest és el canvi més significatiu perquè per primera vegada en molts anys no se celebrarà en no poder garantir les distàncies de seguretat entre els i les participants, d’acord amb les indicacions de Protecció Civil”.

Pel que fa a la  programació esportiva de la Festa Major  tampoc se celebraran el tradicional  bàsquet 3x3, ni el  torneig de futbol, ni la  cursa de roll-ski. La  festa aquàtica a la piscina municipal també ha quedat eliminada del programa festiu.

El programa d’actes 2020

Malgrat l’eliminació de tots aquests actes festius que donen personalitat pròpia a la Festa Major de la Seu d’Urgell, des de l’Ajuntament hi ha la voluntat que la ciutadania gaudeixi d’uns dies d’activitats lúdiques, esportives i culturals sempre respectant la distància, ús de mascareta, higiene i desinfecció amb gel hidroalcohòlic, control d’aforament i reserva prèvia per assistir als actes programats. Carlos Guàrdia ha manifestat que  “des de l’Ajuntament s’està acabant de perfilar el programa d’actes que en les pròximes setmanes es podrà fer públic. Cal tenir en compte però que en funció de l’evolució de la pandèmia es podria veure afectat ”.

Així mateix, des del Consistori urgellenc han instat als urgellencs i urgellenques a mantenir "el nivell de responsabilitat tan elevat que han mostrat des de l’inici de la pandèmia, aspecte clau per evitar la propagació del virus". 

Val a dir que tots els actes de Festa Major seran presencials, a l’aire lliure, amb el públic assegut (a excepció de les activitats esportives) i amb reserva prèvia per evitar aglomeracions a través de l’aplicació de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell han volgut "demanar i agrair la paciència i la comprensió de la ciutadania, donades les dificultats de la gestió de les activitats festives en un marc sense experiència prèvia".