L'empadronament es dispara en municipis de Cerdanya i de la costa durant els mesos de confinament

Bolvir és un dels municipis de l'Alt Pirineu i Aran on s'ha produït un major increment d'empadronaments, amb una vintena

L' empadronament en alguns municipis de l'Alt Pirineu i de la costa s'ha disparat durant els mesos de confinament. Es tracta de veïns que ja hi tenien segones residències o que ja vivien a aquests municipis sense estar-hi censats, i amb les restriccions de mobilitat han optat per empadronar-s'hi, per poder-hi passar el confinament sense ser multats.

Un dels municipis de l' Alt Pirineu on s'ha produït un major increment en el nombre de persones censades ha estat Bolvir, a Cerdanya. El seu alcalde, Isidre Chia, apunta que aquestes superen la vintena i que aquest fet guanya importància si es té en compte que, amb elles, la població s'aproxima als 400 habitants. En aquest sentit, ha explicat que la majoria de nous empadronats corresponen a famílies que ja hi tenien una segona residència i que, en alguns casos, els fills dels propietaris d'aquestes cases han apostat per traslladar-se a viure a la zona.

La qualitat de vida que hi troben, més valorada arran del context de crisi sanitària de la covid-19, és una de les seves principals motivacions per fer el canvi. Aquesta va lligada, a més, amb el fet que veuen possible poder teletreballar o gestionar les seves empreses des d'aquest punt, limitant-ne els desplaçaments cap a Barcelona i la seva àrea metropolitana a un o dos cops per setmana. Mentre, a Guils de Cerdanya, amb poc més de mig miler d'habitants, el cens ha crescut en gairebé una desena de persones, tot i que en aquest cas no s'ha pogut constatar el motiu pel qual s'han empadronat, segons ha comentat el seu alcalde, Josep Mendo.

L'efecte no es nota a la resta de comarques pirinenques

D'altra banda, en municipis del Pallars Sobirà com Esterri d'Àneu no s'han detectat noves peticions d'empadronament i el seu alcalde, Pere Ticó, explica que "ja li agradaria" que es produís un augment en els pròxims quatre o cinc mesos perquè, afegeix, "això voldria dir que es repobla el Pirineu". En el mateix sentit s'expressa el seu homòleg a Llavorsí, Josep Vidal, que apunta que veu "difícil" que s'aposti per aquesta opció mentre no es millorin qüestions cabdals com ara les comunicacions i l'accés a Internet.

Mentrestant, al Pallars Jussà, l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, assegura que tampoc s'ha produït cap increment en el cens i ha explicat que "molts dels segons residents dels pobles de la Vall Fosca ja estan empadronats al municipi". En el cas de Josa i Tuixén, a l'Alt Urgell, la seva alcaldessa, Marta Poch, diu que "tant de bo" hi hagués interès a venir a viure a la zona i reconeix que, de vegades, pot ser complicat fer aquest pas si no tens una feina. Finalment, l'alcaldessa de la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, Sònia Bruguera, també afirma que no s'han detectat moviments en el cens municipal.

Repunt en algunes localitats de la Costa Brava, a Torredembarra i al Vendrell

A les comarques de Girona destaca el repunt d'empadronaments en algunes localitats de la Costa Brava. Un bon exemple és Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà), on en els últims dos mesos se n'han registrat més de 250. La gran majoria són veïns que tenen la segona residència a la localitat i que treballen a Barcelona o a la seva àrea metropolitana. Altres localitats del litoral gironí on també s'ha percebut un increment dels empadronaments són Calella de Palafrugell (Baix Empordà), Cadaqués o el Port de la Selva (Alt Empordà). En aquest darrer cas, dels més de 40 que s'han registrat les darreres setmanes, bona part són de ciutadans estrangers, principalment francesos, que viuen des de fa temps al poble.

A Torredembarra (Tarragonès) l'increment d'empadronaments es xifra en un 30%, amb 97 altes durant el mes de maig –des de l'obertura de les oficines municipals arran de l'entrada en la fase 1. Les altes corresponen a persones que ja vivien al municipi però que no hi estaven empadronades. A la costa penedesenca, durant l'últim mes el Vendrell ha constatat un increment del 10% en els empadronaments als nuclis de la platja –Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs-. Segons les dades a les que ha tingut accés l'ACN, el maig de l'any passat els nous empadronaments a la zona de platges van representar un 30% del total de registres, mentre ara hi ha hagut 52 altes, que suposen el 40%.

El + vist

El + comentat