El peatge del túnel del Cadí és el més car de tot Espanya

Els andorrans que viatgen a Barcelona i decideixen fer-ho per l'opció més ràpida estan pagant les tres vies més costoses de l'estat veí

Un informe elaborat per l'organització Automobilistes Europeus Associats (AEA) posa en evidència que el túnel del Cadí té el peatge més car de tot l'estat espanyol. Concretament, el seu cost d'11,82 euros per trajecte, repartits en els 29,7 quilòmetres que fa de llargada la concessió, suposa un preu de 0,39 cèntims per cada quilòmetre d'infraestructura, el que suposa el tram més car de tots els peatges de l'estat veí.

Així mateix, el túnel de Vallvidriera, que forma part de la mateixa concessionària que el del túnel del Cadí, ocupa la segona posició d'aquesta llista. El preu per quilòmetre és de 0,25 cèntims.

La tercera posició també és per a una carretera catalana, la C-16 que uneix Sant Cugat amb Manresa, a 0,24 cèntims el quilòmetre.

En d'altres paraules, els andorrans que viatgen a Barcelona i decideixen fer-ho per la via més ràpida, estan pagant els tres peatges més cars de tot Espanya.

La quarta posició de la llista és per als túnels d'Artxanda, a Bilbao, i la cinquena és l'M-12, a les intermediacions de l'aeroport de Barajas. En canvi, la més barata és la via AG-57 de Puxeiros a Baiona (Pontevedra), el quilòmetre de la qual surt a 0,05 cèntims.

L'AEA denuncia, amb aquesta llista publicada, les diferències en els preus de les autopistes a Espanya en funció del territori, les quals poden arribar a ser del 780%. També critiquen que quasi la meitat de les autopistes augmenten els seus preus en horaris de més afluència de trànsit.

Finalment, l'organització adverteix que, des del punt de vista jurídic, no pagar el peatge constitueix una infracció administrativa que ha de ser tramitada per Trànsit com qualsevol altra infracció de circulació. De fet, la justícia ha confirmat multes de 100 euros imposades per Trànsit de Catalunya a conductors que no van pagar peatges.