Pirineus 08/01/2021

Salut prorroga la intervenció de la residència de Tremp per "garantir la correcta gestió del centre"

Els Mossos comencen a prendre declaració a familiars d'usuaris de la residència morts pel brot

Ara Pirineus
2 min

TrempEl Departament de Salut ha anunciat que prorroga la intervenció de la residència de la Fundació Fiella de Tremp per tal de "millorar aspectes del seu funcionament, organització i gestió". A través d'un comunicat, ha indicat que "amb l'emergència sanitària causada pel brot de covid-19 ja superada, Sant Joan de Déu Terres de Lleida s'encarregarà ara de millorar aspectes de funcionament i organització de la residència". El Departament de Salut ha acordat prorrogar la intervenció almenys 15 dies més, tot i que el centre ja és verd des del dia 24 de desembre. Per fer-ho, Salut ha fet efectiu el traspàs de la gestió de la residència, fins ara a mans de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), a Sant Joan de Déu – Terres de Lleida.

Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) finalitza així la seva tasca al capdavant del centre, després de donar per acabada la gestió de l'emergència sanitària derivada de l'alt nivell de contagis de covid-19 que va tenir lloc entre les persones residents i les persones treballadores a la residència, inclòs l'equip de direcció al complet. Sant Joan de Déu treballarà durant les properes setmanes "en la professionalització de la gestió de la residència del Pallars Jussà, fins que s'asseguri que el traspàs del centre es pot fer amb garanties de complir amb el Pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 en l'àmbit residencial", afegeix el departament.

Salut va intervenir la Residència geriàtrica Sant Hospital de Tremp, propietat de Fundació Sant Hospital de Tremp - Fundació Fiella, el dia 28 de novembre de 2020, a causa de la situació generada pel brot de covid-19. Un brot que ha afectat la pràctica totalitat dels residents i gran part dels professionals, i que ha provocat la mort de 61 usuaris.

L'Ajuntament de Tremp va decretar tres dies de dol oficial, un cop es va declarar que la residència ja és verda. Des d'aquest dijous al balcó de l'Ajuntament llueix l'escut de Tremp amb un crespó negre al mig. Al vestíbul de l'Ajuntament, aquest divendres, s'ha celebrat un minut de silenci i s'ha animat a tots els veïns de Tremp a fer el mateix al seu lloc de treball a les dotze del migdia.

Els Mossos comencen a prendre declaració a familiars

D'altra banda, aquest divendres s'ha sabut que els Mossos ja han començat a prendre declaració a familiars d'usuaris de la residència Fiella de Tremp que van morir pel brot de covid-19 detectat al novembre de 2020. La Fiscalia va obrir diligències el 22 de desembre per investigar si la direcció del centre hauria comés delictes d'homicidi imprudent per la mort de 61 residents i també un delicte contra la seguretat en el treball. Ho va fer després de rebre els informes de Salut que, segons fonts judicials, recollien indicis de "dèficits organitzatius importants". Amb aquestes declaracions, els Mossos enviaran un informe a la Fiscalia perquè analitzi si es van complir els protocols.

Usuaris i professionals vacunats

Justament, la residència Fiella de Tremp és una de les de l'Alt Pirineu i Aran on ja s'ha vacunat a la majoria de residents. En aquest centre de la capital del Pallars Jussà s’hi han vacunat 74 dels 78 residents actuals i 40 dels 69 professionals.

stats