OBSERVATORI

Sorpreses de la postbalearització

Els banyistes en cotxe de lloguer que van a Cala Varques ja han de cercar aparcament en entrades de les finques dels voltants, perquè el camí d'accés està ple. A ses Covetes, la gent hi deixa d'anar perquè sap que ja no pot aparcar al pàrquing il·legal. Pot anar uns quilòmetres més enllà, a l'altre aparcament il·legal del Trenc, que funciona a ple rendiment. La diferència entre les dues zones d'estacionament és que en una el Consell de Mallorca va haver de deixar de fer-hi els ulls grossos després d'una denúncia entre els seus propietaris.

L'Ajuntament de Manacor no hi ha deixat de fer els ulls grossos i ha deixat que Cala Varques arribàs a la massificació absoluta. Mentre anunciava l'habilitació de zones d'estacionament per facilitar-hi l'accés i anava editant pòsters promocionals amb l'emblemàtica cala com a protagonista, els seus usuaris originals es posaven el banyador i les sandàlies i partien cap a una altra banda on estar tranquils.

L'expansió del turisme per tots els racons de l'illa, també anomenada socialització dels beneficis, avança a bon ritme. Tothom amb una casa a foravila o a prop de la mar té el seu hotelet per llogar a preu d'or. Viure dins la portassa és millor, si les vistes les aprofita un guiri a 1.000 euros la setmana. Renunciar a les vacances devora la mar, encara que hi tinguis tres xalets, és la millor opció si els llogues tots tres. 1.000 euros per tres, 3.000 euros.

El propietari de la finca on aparquen els cotxes de Cala Varques projecta fer un hotel on abans tenia la vaqueria. L'exbanyista de Cala Varques se n'ha anat més enfora. Ha trobat una zona de roques on no hi ha gaire gent. Entra dins l'aigua i va alerta a no trepitjar cap eriçó. Un turista el fotografia des del balcó del pis estant. De lluny, se sent el 'bum bum' que ve d'una party boat que passa per davant d'ell, més o menys a la mateixa zona on fa dues setmanes varen fotografiar una balena nedant. Increïble, però encara conviuen. Són les sorpreses de la postbalearització.