L'OBSERVATORI

Sexe, favors i llistes de polítics

Sobre les responsabilitats polítiques i les seves conseqüències, el que necessitam saber és per què no pagaven els càrrecs públics, l'objecte del suborn

Sexe. Se me'n fot si un polític se'n va de putes. Vull dir que puc jutjar la seva moralitat, i en aquest cas la reprovaria sense la necessitat de tenir-ne més detalls, però haurà de ser ell mateix qui respongui davant la seva consciència i la seva família. Mentre no es penalitzi els clients dels serveis sexuals, ni legalment ni socialment, a l'hora de jutjar la seva conducta no és un agreujant que qui entri al prostíbul sigui un polític o no. Una altra cosa és que allà dins es cometessin greus delictes que anam coneixent pels testimonis de les mateixes prostitutes, en un relat cada vegada més sòrdid: corrupció de menors, extorsions, agressions... Sobre això haurà de respondre el responsable dels prostíbuls i presumptament corruptor, però si els polítics que hi anaven també en tenien alguna responsabilitat, serà la jutgessa qui ho haurà de determinar i, per tant, no s'hi val prejutjar-ho.

Favors. Sobre les responsabilitats polítiques i les seves conseqüències, el que necessitam saber és per què no pagaven els càrrecs públics, l'objecte del suborn. A canvi de què rebien favors sexuals, entre d'altres, facilitats per un empresari amb múltiples interessos a la Platja de Palma. Quin era l'intercanvi al qual es prestaven els representants públics, això és el que necessitam saber. Perquè aquest cas de corrupció no ha esclatat ara i de les diligències obertes fa un any i mig sabem ja, per la mateixa magistrada que s'encarrega de la instrucció, per on van les investigacions: corrupció policial per protegir determinats empresaris i emparada per superiors polítics. I també sabem qui és l'empresari detingut fins al moment. És el responsable dels prostíbuls, però també d'un conglomerat empresarial a la zona que té fil directe amb Cort i el PP de Palma. Les explicacions podrien començar sobre el fet que el grup d'empreses formi part del patronat de la Fundació Turística Palma 365, l'eina de promoció turística creada durant aquest mandat.

Llistes de polítics. És natural la morbositat de conèixer la llista de polítics que participaven en les orgies, de la mateixa manera que s'exigeix prudència sobre les revelacions de les prostitutes, testimonis protegits en la causa. Circulen llistes amb més o menys mala fe, però sense gens de credibilitat. Perquè també sobre això serà la jutgessa qui haurà de dir quins són els noms acreditats i reveladors per a la causa, i qui és que ha de respondre per formar part de la llista. Serà llavors quan s'hauran d'exigir les responsabilitats pels suborns. Fer-ho abans, centrar l'atenció només en qui se n'anava o de putes, és frivolitzar el cas, també la prostitució, i fer una gracieta sobre si aquest o un altre és un 'putero', de manera irresponsable. I el que ens hauria d'interessar vertaderament és si aquest o un altre és un corrupte.