PARLAMENT

El PP rebutja reduir sous de diputats mentre manté la proposta per eliminar parlamentaris

En un ple en clau electoral, govern i oposició es tiren pel cap el deute i el Parlament avala la gestió de Matas a Son Espases i du la del Pacte a Fiscalia

El PP ha rebutjat aquest dimarts al Parlament una petició per limitar el nombre de diputats que poden cobrar sous i, per tant, rebaixar el nombre de salaris, però al mateix temps manté per al proper ple de la cambra, el darrer de la legislatura, la seva proposta per reduir el nombre de diputats per motius d'estalvi econòmic.

En un ple marcat per l'electoralisme, la majoria absoluta dels populars ha rebutjat una iniciativa de MÉS que hauria suposat que els diputats que cobren sou s'haguessin de dedicar en exclusiva a la cambra, cosa que ara no passa perquè no existeixen les dedicacions exclusives i els diputats poden compaginar el sou públic amb retribucions privades. I, per altra banda, hauria provocat que es limitàs a un nombre mínim i a un nombre màxim els diputats de cada grup que podrien cobrar aquesta dedicació exclusiva, a diferència d'ara, que tots poden cobrar el sou per dedicació plena si ho volen i si no perceben un altre sou públic.

El PP ha al·legat que no hi ha temps per debatre una modificació del reglament de la cambra quan només queda un ple perquè es dissolgui el Parlament i es convoquin les eleccions del 24 maig. I ha defensat que hauria de ser el nou Parlament que surti de les urnes el que iniciï aquesta modificació del reglament. En canvi, els populars mantenen per al darrer ple del Parlament, el de dimarts vinent, un projecte de llei per modificar la Llei electoral i reduir en 16 el nombre de diputats, que passarien dels 59 actuals a 43. El PP durà a ple el projecte tot i saber que no s'aprovarà, perquè per modificar la Llei electoral cal una majoria de dos terços dels 59 diputats que els conservadors no tenen. L'objectiu dels populars és tancar la legislatura amb aquest debat per tirar per cara a l'oposició que no vulguin estalviar set milions amb una reducció de diputats que l'esquerra considera que suposaria un canvi en les regles del joc que blindaria les majories populars.

El PP havia vinculat aquesta reducció a una altra proposta que no ha materialitzat i que passava per eliminar el sou dels diputats i que tots passassin a cobrar dietes. Aquesta proposta, que segons ells suposaria un estalvi de gairebé 4 milions d'euros, no s'ha fet efectiva en tota la legislatura, malgrat que els populars tenien prou majoria per executar-la perquè no afecta la Llei electoral, sinó el reglament de la cambra, que es pot canviar amb una majoria absoluta com la que tenen. Els conservadors han anunciat que la faran efectiva després de les eleccions de maig.

El ple del Parlament, que ha centrat bona part del debat en la política econòmica, Govern i oposició s'han tirat per cara l'endeutament, i el conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí, ha anunciat que l'Executiu espera deixar un deute bancari de 8.177 milions en acabar el seu mandat, tot i que el PSIB considera que estarà en els 9.034 milions d'euros.

A banda del deute, el Parlament també ha aprovat les conclusions de la comissió d'investigació de Son Espases, que són les que havia escrit el PP. Les conclusions passen per sobre de la gestió efectuada per l'Executiu de Jaume Matas, que és la que s'investiga judicialment, i no qüestionen ni el procés de selecció del solar ni el procés d'adjudicació de l'hospital. En canvi, recullen un gran nombre de suposades irregularitats vinculades a la gestió del Pacte, que ara es traslladaran a Fiscalia.

El + vist

El + comentat