PALMA

El tripartit destaca que a Cort es governa "sense quotes" i l'oposició li retreu "els jocs florals"

L'equip de govern remarca les seves prioritats socials però es veu obligat a anar a la defensiva davant el ple per la manca de propostes pròpies

El tripartit de l'Ajuntament de Palma —PSIB, MÉS i Som Palma— ha destacat en el ple de Cort que es tracta d'un govern  "sense quotes" i amb un "equip unit" durant aquests primers mesos, però s'ha vist forçat a defensar-se per la manca de propostes pròpies presentades fins al moment davant el plenari. La sessió, la segona ordinària en aquest mandat, ha transcorregut al ritme de les iniciatives presentades pels grups de l'oposició, PP i Ciutadans, i per les compareixences de regidors del tripartit sol·licitades per aquests mateixos grups. L'equip de govern, que ha consensuat més de la meitat de les propostes de l'oposició perquè fossin aprovades, just ha presentat acords de tràmit per ser validats pel ple. Així, els membres del tripartit han hagut de defensar-se sobre una acció de govern que just acaba de complir els cent dies i remarcar les seves prioritats socials per a aquest mandat. Davant això el PP i Ciutadans els han retret que fins al moment només governen "a cop d'anuncis, amb focs artificials i jocs florals", sense concretar mesures de calat. 

"És molt agradable treballar amb aquests socis de govern, perquè funcionam sense quotes, amb un projecte global i amb un equip unit", ha dit el regidor d'Economia i Hisenda, Adrián García (PSIB), parlant sobre l'elaboració dels pressupostos municipals per al 2016 que s'està duent a terme ara mateix, els primers del tripartit i que permetran calibrar les prioritats del mandat. García no ha avançat gaire sobre aquests comptes, que es presentaran a finals del proper mes d'octubre, però ha remarcat que serà "un pressupost social en el qual prioritzarem, dins de les nostres limitacions, les àrees socials i ajudar els que més ho necessiten per posar l'Ajuntament al servei del ciutadà". També ha dit que s'introduiran unes primeres mesures per fomentar la participació ciutadana en l'elaboració dels pressupostos, principalment a través dels distints districtes de la ciutat per prioritzar determinades inversions.

"L'acció de govern que no marquin en aquests primers nous mesos, ja no la faran", ha advertit al tripartit el regidor del PP Josep Ignasi Aguiló, exvicepresident econòmic del Govern amb José Ramón Bauzá, que ha estat qui ha retret els "jocs florals" i la priorització de "temes folklòrics" —la declaració contra la tauromàquia i demolir el monument de la Feixina—, ha dit. Sobre això també ha mantingut un debat amb el tinent de batle Miquel Comas (Som Palma). Aquest ha defensat que encara s'està analitzant la situació de les diferents àrees municipals "perquè ens hem trobat una Palma molt crispada i desatesa" i ha destacat que ara hi ha un govern municipal "a prop de la gent". Per contra, Aguiló ha considerat que existeix "inacció" a Cort i que només es fan anuncis que suposen un augment de la despesa, per la qual cosa ha instat el regidor d'Hisenda, Adrián García, que "fermi en curt" la resta de l'equip de govern de cara a l'elaboració dels pressupostos. Josep Lluís Bauzá, de Ciutadans, també ha posat èmfasi en l'augment de la despesa i ha instat el govern municipal a concretar ja les mesures anunciades.

El PP demana si ja s'ha acabat "l'emergència social"

En una de les compareixences sol·licitades, la de la regidora de Serveis Socials, Mercè Borràs (MÉS), el popular Guillermo Sánchez ha demanat si ja s'ha acabat "l'emergència social" que els grups de l'esquerra, quan eren a l'oposició, denunciaven fa pocs mesos que existia a Palma. Sánchez ha qüestionat que el nou govern encara no hagi pres mesures significatives en aquesta àrea. Borràs ha contestat que s'està treballant en un canvi de model en el funcionament dels serveis socials municipals per passar "de la beneficència al ple dret de la gent". També ha informat que durant els mesos de juliol i agost s'han distribuït un total de 688 beques de menjador i d’escoles d’estiu, 118 més que l'any passat i com una de les prioritats del tripartit. Respecte de la política social, durant el ple l'equip de govern també ha volgut destacar la posada en funcionament de l'Oficina Antidesnonaments.

També ha comparegut, a petició dels dos grups de l'oposició, la regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor, que ha advertit que la Policia Local necessita un fort augment pressupostari per acabar amb "mancances greus" de personal i material. Pastor ha admès els "conflictes interns greus" dins el cos policial i fruit de la "pèssima gestió" feta durant el passat mandat que ha derivat en l'actual buit de poder en el comandament. Així mateix han comparegut per retre comptes de la seva gestió el tinent de batle d'Urbanisme, Antoni Noguera, i la d'Ecologia, Neus Truyol, ambdós de MÉS. Aquesta darrera ha explicat que ja s'han establit negociacions amb el Ministeri de Medi Ambient i amb els propietaris de terreny per poder dur a terme l'ampliació de la depuradora del Coll d'en Rabassa, ara mateix al límit de la seva capacitat i que per això provoca abocaments puntuals a les platges d'aigües sense depurar.