CAP AL 24-M

Errejón demana a Palma que votin Podem els "socialistes de llei"

Jarabo, candidat al Govern, promet un "canvi sense adjectius" en un míting al parc de la Riera davant unes 1.500 persones, les mateixes que reuní el PSIB

Íñigo Errejón, dirigent estatal de Podem, ha protagonitzat el míting central de la formació a Balears demanant el vot als "socialistes de llei" que "en les darreres eleccions han anat a votar desanimats i resignats", perquè aquesta vegada "us torneu a il·lusionar amb la majoria social". Errejón ha dirigit el seu discurs a l'electorat socialista en una intervenció en la qual ha explicat que Podem sorgeix perquè "venim d'uns temps en els quals ja ho hem provat tot, totes les opcions, i res no ha canviat". Ha tancat així un míting a l'amfiteatre del parc de la Riera, davant unes 1.500 persones, igualant l'assistència de l'acte central que dilluns dugué a terme el PSIB al mateix lloc amb el seu líder Pedro Sánchez.

La comparació entre els dos mítings fets al mateix escenari amb pocs dies de diferència era inevitable i les referències fetes durant l'acte de Podem ho han reforçat. Tant Alberto Jarabo, candidat a la presidència del Govern, com Laura Camargo, integrant de la seva candidatura, han al·ludit al lema del PSIB, "Canvi segur", per advertir que no és això el que volen, sinó un "canvi sense adjectius" i que sigui "real". No obstant això, a l'hora dels atacs, aquests s'han centrat en el PP i en José Ramón Bauzá. La corrupció dels populars, amb termes gruixats com "casta corrupta", "gentussa" o "xusma", ha estat el fil conductor del míting. Jarabo només ha esmentat la candidata socialista, Francina Armengol, per retreure-li que hagi participat en el debat d'IB3 només amb Bauzá. "Mentre ells dos es barallen, nosaltres estam amb la gent", ha dit.

Més de passada que no quan ho ha fet amb els socialistes i ha aixecat més aplaudiments entre el públic, Errejón també ha demanat el vot a votants del PP defraudats per les seves polítiques i per la corrupció que s'estiguin plantejant votar Ciutadans. "Alerta d'intentar votar canvi i votar la crossa taronja que mantingui els mateixos corruptes a les institucions", ha advertit. El secretari polític de la formació que lidera Pablo Iglesias ha fet poques referències a la política balear i s'ha centrat a reclamar un canvi en l'àmbit estatal que lideri la recuperació "dels drets que aconseguiren els nostres padrins i padrines" per part de "les classes mitjanes i treballadores". Errejón ha fet servir el català en diverses ocasions i ha agraït "la defensa de l'escola pública, de qualitat i en la vostra llengua" que es va fer a Balears en contra de la política educativa de Bauzá.

"Ni mamading ni hòsties"

En clau balear, Jarabo ha insistit que "som els únics que oferim la seguretat que hi haurà canvi" i sobre futurs pactes postelectorals ha reiterat que "no volem repetir un tercer Pacte de Progrés com els anteriors". El candidat de Podem a la presidència del Govern ha centrat el seu discurs en un compromís per combatre la corrupció, atacant el PP i queixant-se dels "lladres que ara es transformen en xarlatans" per prometre en campanya electoral el que no han fet quan governaven i no compliran. "José Ramón està mort de por", ha dit amb referència a l'actual president del Govern, i ho ha atribuït que llanci atacs reiterats contra Podem.

Els atacs a la corrupció protagonitzada pel PP ha estat allò més aplaudit per un públic mobilitzat que ha interromput constantment les intervencions al crit del lema "Sí, es pot". També hi han intervingut el candidat de Som Palma, Miquel Comas; el de Podem al Consell de Mallorca, Jesús Jurado, i la integrant d'aquesta llista, Nina Parrón, qui com a activista feminista ha encès l'auditori amb un discurs en el qual ha criticat el cas de corrupció i prostitució en el qual hi ha presumptament polítics implicats, com també el turisme sexual que esdevé l'oferta com la de Magaluf. "Ni mamading ni hòsties, ja n'hi ha prou", ha acabat dient. La secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, també hi ha participat, com ho va fer en el primer míting d'aquesta campanya electoral a Balears. El míting ha acabat amb la interpretació de 'L'Estaca' de Lluís Llach, com és habitual en els actes de la formació.

 

El + vist

El + comentat