PRIMÀRIES

Huertas, Camargo i Saura aniran amb Jarabo en els primers llocs de la llista de Podem

Els candidats avalats per la direcció en les primàries copen les llistes, i Jesús Joan Jurado i Javier Ares seran els cartells als consells de Mallorca i Menorca

Xelo Huertas, membre de la direcció autonòmica; Carlos Saura, secretari general a Palma, i Laura Camargo, secretària política i número dos de la formació, acompanyaran per aquest ordre Alberto Jarabo en els primers llocs de la llista de Podem al Parlament per Mallorca. El secretari general de Podem Illes Balears era l'únic aspirant a encapçalar aquesta llista i a ser el candidat a la presidència del Govern en unes primàries en què han votat 1.987 persones i ho podien fer més de 9.000 inscrits, segons l'escrutini publicat, que des de la formació s'ha remarcat que s'ha fet a partir de resultats provisionals.

La votació de Jarabo com a candidat autonòmic ha obtingut fins a 1.120 vots en blanc (56.37%), fet que en una primera valoració el secretari general ha atribuït que "com que n'era l'únic aspirant, molta gent ha considerat que no era necessari votar sobre això". Ha rebutjat així que pugui ser una mostra de crítica interna, "perquè tenc més vots que qualsevol altre candidat de la llista", i ha valorat també que hi hagi hagut dispersió del vot. Jarabo sí que ha admès que la participació "ha estat baixa" i que això pot estar motivat "per un punt de cansament entre els nostres inscrits per tanta votació que hem fet darrerament i sobre uns candidats que encara són desconeguts".

En aquestes primàries Podem també triava els integrants de les seves llistes als consells insulars de Mallorca i Menorca –a Eivissa es presentarà dins una coalició amb Guanyem i a Formentera no ho farà–, i els respectius cartells electorals seran Jesús Joan Jurado, treballador del sector de l'hoteleria, fill del fundador del GOB i exregidor del PSM a Cort Jesús Jurado; i Javier Ares, activista social i professor de ioga, que s'han imposat per marges molt ajustats als rivals que tenien en els seus casos, Carmen Azpelicueta (49,19%) i Cristina Gómez (48,43%). En totes les votacions, els candidats avalats per la direcció de Podem Illes Balears han copat els primers llocs de les llistes.

Única votació per circumscripcions diferents

Les votacions i l'escrutini dels resultats de les primàries han estat complicats perquè la formació ha fet unes primàries autonòmiques amb una única votació per a totes les Illes, encara que les eleccions al Parlament de Balears es fan per diferents circumscripcions a cada illa per triar els 69 diputats. Així, Xelo Huertas ha estat la candidata més votada per formar part de la llista, però seguida de l'eivissenc Aitor Morrás i de la menorquina Montse Seijas, que ocuparan d'aquesta manera els primers llocs de les llistes al Parlament en les seves respectives illes. A aquesta redistribució s'ha d'afegir la configuració de les llistes de manera paritària per sexes.

Pel que fa a la llista al Parlament per Mallorca, després de Jarabo, Huertas, Saura i Camargo, ocuparà el cinquè lloc Baltasar Picornell, seguit per aquest ordre i fins al desè lloc per Margarita Quetglas, Ignasi Palmer, Palmira Ledesma, Javier Vellé i Ana Olivares. En aquests primers llocs, només Quetglas i Ledesma no ocupen cap càrrec orgànic, i les dues havien participat en altres candidatures diferents de la de Jarabo en el procés constituent, encara que ara havien estat incloses en la candidatura proposada per la direcció.

A la llista autonòmica per Menorca, acompanyaran Seijas en els primers llocs, per aquest ordre, David Martínez, Ana Martín, David Díez i Georgina Dávila, mentre que a la d'Eivissa faran amb Morrás el mateix Marta Maicas, Salvador Aguilera, Gloria Santiago i Sergio Merlos. En aquest darrer cas, la llista encara patirà modificacions perquè probablement alguns d'aquests candidats acabaran formant part de la candidatura conjunta amb Guanyem al Consell insular d'Eivissa.