CRISI INTERNA

Jarabo no pensa dimitir tot i el qüestionament intern a Podem

La formació no preveu rebaixar les seves exigències en els nomenaments tot i la contradicció provocada pel de Toll-Messía

El secretari general de Podem a les Illes Balears, Alberto Jarabo, no té cap intenció de dimitir malgrat el qüestionament intern que ha patit darrerament, sobretot des que s'ha sabut que el síndic de comptes nomenat a proposta de Podem, Fernando Toll-Messía, era cunyat d'un dels impulsors de Podem, Ignasi Palmer, i ell ho sabia i ni li va donar importància ni ho va comunicar internament. Després que s'hagi conegut aquesta relació familiar, una part de la direcció de Podem ha mostrat el seu malestar amb Jarabo (uns situació que es va fer evident divendres en el Consell ciutadà autonòmic de Podem) sobretot perquè es crea una contradicció entre aquest nomenament i la posició del partit respecte dels nomenaments d'alts càrrecs, després que hagin criticat durament els casos de nepotisme del PSIB i hagin mantingut una croada contra el socialista Francisco Fernández Terrés.

Segons ha pogut saber aquest diari, Jarabo no té intenció de dimitir perquè entén, segons fonts de Podem, que no ha actuat malament ni s'ha fet res greu, només hauria reconegut que no va donar importància a la relació familiar i no la va comentar internament. Les mateixes fonts apunten que el secretari general considera que s'està complint el reglament intern pel que fa als nomenaments en tant que el cunyat de Toll-Messía hauria dimitit just després que aquest prengués possessió com a síndic de comptes. En qualsevol cas, en aquell moment no regia el reglament que regula els nomenaments de Podem. A més, Jarabo hauria al·legat internament que la relació familiar no va influir en el nomenament, una situació que també va defensar el PSIB en els seus casos i que no va servir per convèncer Podem.

Internament s'assumeix que la situació genera contradiccions respecte a l'exigent discurs que ha mantingut Podem amb relació als nomenaments fets pel Govern. Amb tot, la formació no té intenció de rebaixar els criteris que defensa, entre ells que no es puguin nomenar cunyats de membres de la direcció o d'altres càrrecs, i entén que si s'incompleix el reglament intern s'ha de resoldre amb la dimissió de l'alt càrrec. I en el cas de Toll-Messía s'apunta que el seu cunyat ja va dimitir el passat juliol.

Precisament Podem defensarà dimarts en el ple del Parlament una iniciativa que demana el cessament de l'alt càrrec socialista Francisco Fernández-Terrés, gerent de l'empresa pública de cartografia del Govern, i que fixa estrictes criteris per portar a terme tots els nomenaments o designacions que estan en mans de l'Executiu balear. La formació no preveu rebaixar els seus plantejaments perquè s'hagi fet públic que un dels pocs nomenaments que ha fet era cunyat d'un dels impulsors del partit. Ara bé, està negociant un acord amb el PSIB (MÉS ja hauria avalat el text) per tal que surti endavant bona part del text excepte, és clar, la petició de cessament de Terrés.

El + vist

El + comentat