TEMA DEL DIA

L'elecció del líder de Podem a Balears comença amb dues llistes perfilades

Alberto Jarabo i Antoni Bennàssar just esperen la confirmació dels avals per oficialitzar les seves candidatures

El procés d'elecció de Podem per triar les direccions autonòmiques i els respectius líders s'ha iniciat aquest dimecres, amb l'obertura del termini per a la recollida d' avals. A Balears ja hi ha dues candidatures perfilades, les que encapçalaran Alberto Jarabo i Antoni Bennàssar. Ambdós han avançat a aquest diari que just esperen la confirmació dels avals —necessiten almanco el suport d'un cercle, els grups entorn dels quals es començà a organitzar la formació que lidera Pablo Iglesias— per oficialitzar les seves candidatures. 

L a inscripció de les candidatures autonòmiques de Podem —en l'elecció a Balears es triarà també un consell ciutadà de 35 membres entre els quals hi haurà el secretari general— tindrà lloc entre els dies 12 i 20 d'aquest mes. Cinc dies després es publicaran les llistes provisionals, mentre que les votacions a través del portal participa.podemos.info es realitzaran entre el 9 i el 13 de febrer i l'endemà se'n coneixeran els resultats. El procés és similar als que ja ha duit a terme Podem per triar les seves estructures en l'àmbit estatal i municipal. L'elecció al consell ciutadà és oberta, ja que és possible votar candidats de distintes llistes i també que s'hi presentin per lliure.

Els perfils

Alberto Jarabo (Madrid, 1975), creador audiovisual i activista social, es disposa a liderar una llista per convertir-se en el primer secretari general de Podem a Balears. Aquest dijous participarà a la reunió del cercle de s'Arxiduc, un dels més participatius i on s'integren molts dels primers impulsors de Podem a les Illes, abans que la formació de Pablo Iglesias irrompés a les eleccions europees. Jarabo, que és coautor del documental 'Mort accidental d'un immigrant: el cas Alpha Pam', espera rebre l'aval d'aquest cercle per oficialitzar la seva candidatura. També té el suport de Carlos Saura, elegit secretari general de Podem a Palma.

Antoni Bennàssar (Palma, 1997), exdirector general de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor durant el Pacte com a càrrec del Bloc, misser i professor a la UIB, es proposa també liderar una candidatura autonòmica. Disposa de més suports a cercles de la Part Forana, alguns distanciats amb el nucli inicial de Podem. Bennàssar també cerca per a la seva llista alguns exmilitants d'altres formacions o perfils que, com ell, ja tinguin experiència en la gestió pública. Al mateix temps està cercant suport als cercles de Podem a Eivissa, Menorca i Formentera.

Aspirants a les diferents illes

Paral·lelament a l'elecció de les candidatures autonòmiques, es triarà un consell ciutadà insular per a cada illa. En funció de les inscripcions realitzades en el procés, es repartiran amb 21 membres per al de Mallorca, 13 per al d'Eivissa, 11 per al de Menorca i 1 per al de Formentera. No es pot descartar que en aquestes illes sorgeixi una tercera candidatura que aspiri a la direcció autonòmica i, sobre això, s'assenyala el suport que pugui donar la nova secretària general de Podem al municipi d'Eivissa, Glòria Santiago, també una de les precursores de la formació que ja formà part de la llista que liderà Pablo Iglesias a les eleccions europees.

Els candidats, una vegada que siguin oficials, podran fer campanya electoral entre el 26 de gener i el 8 de febrer. Les candidatures podran llançar les seves propostes, però en qualsevol cas l'organització i el programa definitiu quedaran entre les funcions dels consells ciutadans, que, a més, estaran sotmesos a la ratificació per part de l'assemblea. Els candidats han de ser membres de Podem, tenir com a mínim 16 anys i presentar un document en què motivin per què s'hi presenten i quin és el projecte que defensen.

Direcció estatal definitiva

Una vegada conclòs aquest procés, s'acabarà de conformar el consell ciutadà estatal, que està compost pel secretari general, Pablo Iglesias, i 62 membres que van sortir després de l'assemblea 'Sí, es pot', als quals se sumaran les 17 persones que ocupin la secretaria general de les diferents autonomies. Aquest consell es completarà amb el representant dels inscrits de Podem a l'estranger, el procés d'elecció del qual començarà també el 7 de gener i serà similar i paral·lel al dels responsables autonòmics, amb l'únic matís que els candidats han d'estar inscrits en un altre país diferent d'Espanya i que les llistes es coneixeran el 23 de gener.