Podem demana a PSIB i MÉS que no contractin familiars al Govern

Proposa fer extensiu a l'administració el seu document de contractació

Podem ha demanat avui als altres partits que van signar el pacte de governabilitat, PSIB i MÉS, que es comprometin a no contractar a familiars per ocupar càrrecs de lliure designació i a obrir processos públics perquè puguin optar a aquests llocs els qui compleixin els perfils requerits.

El soci parlamentari del Govern ha plantejat l'extensió a l'administració autonòmica i les seves empreses públiques del mecanisme de nomenaments que ha aprovat per al propi partit el seu Consell Ciutadà. Encara que les polèmiques per algunes designacions de familiars, parelles o persones properes no s'han abordat concretament en la reunió de la comissió de seguiment del pacte celebrada avui, Podem ha fet arribar la seva regulació a PSIB i MÉS perquè estudiïn la seva aplicació "com a principis generals" del Govern.

El membre del Consell Ciutadà Daniel Bachiller ha assenyalat després de la trobada que el propòsit del seu partit és també que aquests procediments i restriccions es contemplin en la reforma de la Llei de Funció Pública.

Podem ha establert que quan s'hagi de realitzar el nomenament d'un càrrec de lliure designació en un àrea sota la seva responsabilitat es farà pública la vacant amb un mínim de 15 dies d'antelació i el corresponent consell ciutadà (o el grup parlamentari en el cas de la cambra legislativa) designarà un comitè de selecció que avaluarà els currículums i proposarà als candidats amb millor perfil. Quan el nomenament depengui d'òrgans unipersonals, com la presidència del Parlament, diputats o senadors, igualment es donarà publicitat a la vacant i el polític que realitzi la designació haurà de raonar-la davant l'òrgan corresponent del partit.

En qualsevol cas, el reglament de Podem impedeix que contracti per a "cap càrrec, lloc o vacant" a familiars "fins a segon grau de consanguinitat o afinitat o parelles" de membres del partit que ocupin càrrecs orgànics. A més "les persones nomenades o contractades per Podem no podran al seu torn nomenar o contractar a parelles o familiars de fins a segon grau de consanguinitat o afinitat", resa la regulació que el partit dels cercles vol que s'apliqui a tota l'administració autonòmica.

Aquesta normativa hagués impedit, per exemple, que la consellera de Salut, Patricia Gómez, designés director general del IB-Salut a la seva parella, Juli Fuster.

Més continguts de

El + vist

El + comentat