Podem veu "bastant factible" un pacte PP-PSIB després de les eleccions

La formació tindrà candidats i programa d'aquí a un mes i Laura Camargo renuncia, d'entrada, a optar com a cap de llista al Parlament

Podem Illes Balears veu "bastant factible" que el PP i el PSIB puguin arribar a un pacte després de les eleccions autonòmiques. La secretària política de la formació, Laura Camargo, ha dit que "vista la línia dels darrers temps" mantinguda per aquests dos partits, no li estranyaria aquest acord per impedir altres majories en el Parlament. "El sistema bipartidista de l'any 1978 s'està enfonsant per la seva impossibilitat de donar solució als problemes i la situació de crisi", ha considerat, "i davant la situació de feblesa d'aquests dos grans partits no ens estranyaria que s'ajuntassin".

La número dos d'Alberto Jarabo a Podem Illes Balears ha valorat així les declaracions del president del Govern i del PP balear, José Ramón Bauzá, qui en els darrers dies ha dit que estaria disposat a pactar amb els socialistes sempre que fos per "garantir l'estabilitat". Des del PSIB s'ha rebutjat frontalment aquesta possibilitat. Camargo ha afegit que en el cas de registrar-se aquest pacte, creu que "seria la darrera passa cap a l'abisme d'aquests dos partits", però ha acabat dient que "ja decidiran ells mateixos què volen fer".

Sobre els possibles acords als quals pugui arrribar la seva formació, la secretària política ha dit que Podem "no farà un joc de trile" i consultarà a la ciutadania els possibles acords de govern, tant al Govern com en els consells insulars, o bé si estimen més oportú quedar-se a l'oposició. En tot cas, ha dit, hi haurà unes "línies vermelles" que no traspassaran per arribar a qualsevol acord.

Camargo s'ha manifestat així aquest dilluns en la roda de premsa en què ha explicat els dos processos per tenir confeccionades, en el termini d'un mes, tant les seves llistes de candidats com els programes electorals amb el qual es presentaran als comicis del mes de maig per al Parlament i els consells insulars. Els aspirants a participar en les primàries per formar part de les llistes de Podem poden començar a aconseguir avals d'un cercle o d'un òrgan de representació de Podem ja triat. A la vegada, aquests mateixos cercles i òrgans començaran a presentar propostes per al programa electoral, segons ha explicat la secretària de Política, Laura Camargo.

Les primàries seran obertes amb una única circumscripció en l'àmbit autonòmic i amb possibilitat que els candidats s'organitzin en llistes. No obstant això, encara no s'ha decidit si hi haurà una votació separada per triar el cap de llista al Parlament o si, per contra, aquest sortirà del candidat més votat per a la llista. Segons ha explicat Camargo, això ho ha d'acabar establint la direcció estatal perquè el procés sigui igual a totes les autonomies. En qualsevol cas, la número dos del secretari general Alberto Jarabo ha aprofitat per avançar que, en el cas que hi hagi una votació separada, ella no es presentarà per ser cap de llista al Parlament, encara que no es pot descartar que sortís com la candidata més votada si es fa una elecció oberta. 

Pel que fa al programa electoral, Camargo ha explicat que s'obre un "procés col·laboratiu amb la ciutadania" que tindrà cinc fases. Després que els cercles i els òrgans interns facin les seves propostes, la formació crearà "grups d'acció participativa" que recolliran propostes al carrer". Després també es podran fer de manera telemàtica i finalment, el proper dia 21 de març,  convocaran a totes les Illes grans assemblees per debatre les propostes i esmenar-les". Finalment la direcció estatal ha de decidir quina serà la manera per sotmetre el programa a una votació oberta.

 

El + vist

El + comentat