PROCÉS INTERN

Podem crida més de 9.000 inscrits a votar fins diumenge en les primàries

El secretari general, Alberto Jarabo, és l'únic que es presenta com a candidat autonòmic, però també es trien els dels consells i tots els integrants de les llistes

Les votacions de les primàries de Podem Illes Balears per triar els seus candidats electorals al Parlament i als consells insulars s'obren aquest dimecres fins diumenge. Els resultats es coneixeran dos dies després, el 31 de març, i de la mateixa manera que en els altres processos interns oberts per aquesta formació, les votacions es realitzaran de manera telemàtica entre els seus inscrits, ara més de 9.000 a Balears. En el procés per triar els seus òrgans de direcció, el mes passat, només hi participaren 3.375, un 36,9% dels inscrits en aquell moment. Per ser-ho, només cal ser major de 18 anys i registrar-se al web de Podem.

El secretari general de Podem Illes Balears, Alberto Jarabo, és l'únic aspirant a ser el candidat autonòmic de la formació. També es trien els caps de cartells per als consells insulars i tots els integrants de les llistes en un procés en el qual la direcció, el consell ciutadà autonòmic i els insulars han presentat i avalat les seves pròpies llistes de candidats. En les primàries al Consell de Mallorca, el seu candidat és Jesús Joan Jurado Seguí, un treballador del sector de l'hoteleria, fill del fundador del GOB i exregidor del PSM a Cort Jesús Jurado. Per ser el cap de llista haurà de competir amb María del Carmen Azpilicueta Criado, que hi aspira amb una candidatura no agrupada.

El lideratge de la candidatura de Podem al Consell de Menorca se'l disputaran Cristina Gómez Estévez i Javier Antonio Ares García, mentre que a Eivissa només s'hi havia presentat la secretària general, Viviana de Sants Trotta, però en aquesta illa la formació ha arribat a un acord amb la plataforma Guanyem per presentar-se conjuntament a les eleccions insulars, de manera que obriran el seu propi procés de primàries. Formentera no forma part del procés i no hi haurà candidat de Podem al Parlament en aquesta illa.  

Diferents llistes al Parlament però una única votació

Pel que fa a les primàries autonòmiques, Jarabo serà el candidat a la presidència del Govern encapçalant la llista al Parlament per la circumscripció de Mallorca. Sobre això crida l'atenció que Podem faci servir una única votació –qualsevol inscrit tria candidats de totes les Illes–, tot i que quan les eleccions autonòmiques de Balears es fan per circumscripcions insulars. Així, els candidats de cada illa que rebin més suports en la votació única de les primàries autonòmiques formaran per aquest ordre les respectives candidatures insulars al Parlament.

La candidatura a les primàries autonòmiques liderada per Jarabo i avalada pel consell ciutadà la integren, a banda d'ell, 60 persones més que opten a formar part de la llista de la formació al Parlament. Entre els aspirants hi ha dirigents de la formació a Balears com Laura Camargo, que ocupa la secretaria política, i Carlos Saura, secretari general de Podem a Palma, i altres membres de la direcció com Ana Olivares, Xelo Huertas i Helena Herrera.

A banda d'aquesta candidatura oficialista, 50 persones més aspiren a formar part de les llistes autonòmiques en candidatures no agrupades. Entre els qui es presenten a les primàries per aquesta via hi ha persones amb certa rellevància pública com l'advocada Aina Díaz, exmilitant d'Esquerra Unida; Nina Parrón, activista del moviment feminista, i un dels qui va optar a dirigir Podem a Balears i va perdre, Tomás Fernández. Tot i això, la direcció de Jarabo ha integrat alguns membres de les candidatures contra les quals competiren el mes passat.

Les de Som Palma comencen divendres

Paral·lelament a aquest procés, les votacions a les primàries de Som Palma, el partit instrumental que ha impulsat Podem per presentar-se a les eleccions municipals de Cort, s'obriran aquest divendres fins a dilluns. De la mateixa manera, els resultats es coneixeran dia 31, l'endemà. En aquest cas s'hi han presentat un total de tres candidatures per a cap de llista a Cort i 42 per integrar la llista municipal de 29 membres. Els tres candidats per encapçalar la llista són Miquel Comas, que és l'avalat per la direcció de Podem, Antònia Martín i Gaspar Vidal.