PARLAMENT

Un nou error de Podem obliga a modificar l'elecció del nou Consultiu

La seva candidata, una professora de dret eclesiàstic que fou càrrec amb Bauzá, no compleix els paràmetres i això provoca canvis perquè pugui ser elegida

Un nou error de Podem ha provocat aquest dimecres que no es pogués donar el vistiplau a la candidatura de quatre dels deu membres del Consell Consultiu que elegirà dimarts el Parlament. La candidata de Podem, una professora de Dret Eclesiàstic que havia estat càrrec amb el Govern de Bauzá, no complia els paràmetres establerts i això obligarà a modificar tant aquesta proposta com la que havia de fer el Govern per poder mantenir els mateixos candidats.

La Llei del Consultiu estableix que el Parlament ha d'elegir quatre membres i el Govern sis, i deixa clar que tant en un grup com en l'altre aquells que són funcionaris o personal laboral en actiu al servei de qualssevol de les administracions públiques no poden sumar més de la meitat. Com que també es pretén complir amb la paritat, es va establir que a Podem li tocava triar una dona que no fos funcionària o laboral al servei d'una administració. El cas és que la candidata de Podem, Catalina Pons-Estel, és professora associada de Dret Eclesiàstic i, per aquesta condició, podria ser candidata perquè la llei indica que la limitació no s'aplicarà als professors d'universitat. Però Pons-Estel és també professora del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, on imparteix les assignatures de Fonts del pensament musical, Història del pensament musical i Metodologia de la investigació. I per aquesta condició no compleix els paràmetres.

La solució que s'ha adoptat perquè la candidata de Podem pugui ser finalment membre del Consultiu implica situar-la entre els sis candidats que elegirà i que un dels candidats que havia de triar el Govern (una dona no funcionària) passi a ser escollida entre els quatre membres que planteja el Parlament. De moment, fins que es resolgui aquest canvi, el Parlament no ha pogut donar el vistiplau a cap dels quatre noms que s'han plantejat per ser elegits en el ple de dimarts perquè formen part d'una única candidatura conjunta. Els grups tenen fins divendres per plantejar una altra candidatura.

Al marge de Pons-Estel, que ara formarà part dels elegits pel Govern, la candidatura del Parlament estarà integrada per Octavi Pons, proposat per MÉS per Menorca; Maria Torres, proposada pel PSIB, i per Bartomeu Vidal, proposat pel PP. Entre els elegits pel Govern hi haurà Antoni Diéguez i Joan Oliver Araujo, a proposta del PSIB, i Miquel Ramis d'Ayreflor, a proposta d'El Pi. El PP s'està decantant per José Argüelles en lloc de Felio Bauzá. I ara s'haurà de decidir quina de les dues dones, si Marta Vidal, proposada pel PP, o Maria Ballester, proposada per MÉS, passa a la candidatura del Parlament.

L'error de Podem ha provocat enrenou entre la resta de forces polítiques, que en privat han criticat l'equivocació de la formació. Només la portaveu del PP al Parlament, Marga Prohens, ha criticat en públic que, “una vegada més, hi torna a haver un problema amb un candidat de Podem” i això “ja comença a ser una broma de mal gust”. Prohens al·ludia als problemes que ja va ocasionar el nomenament de Fernando Toll-Messía com a síndic de comptes a proposta de Podem.

Més continguts de