PROCÉS INTERN

Podem farà primàries separades i Jarabo optarà a cap de llista

L'òrgan de direcció, el consell ciutadà autonòmic, es reuneix per tancar els equips que presentarà per a cada candidatura

Podem Illes Balears realitzarà primàries separades, amb dues votacions diferents, una per triar els seus caps de llista al Parlament i els consells insulars, i una altra per triar la resta dels candidats a les llistes. Finalment, la direcció estatal de la formació ha decidit que aquesta sigui la fórmula que es faci servir en tots els seus processos autonòmics de primàries i tanca  així la possibilitat que el cap de llista sortís de manera oberta entre el més votat de tots els aspirants. Una vegada confirmat això, el secretari general de Podem a Balears, Alberto Jarabo, optarà a la votació per ser el candidat a la presidència del Govern, ja que encapçalarà la llista al Parlament per la circumscripció de Mallorca.

La decisió de Jarabo es troba a l'espera de ser ratificada per l'òrgan de direcció de Podem Illes Balears, el consell ciutadà autonòmic, que s'ha reunit aquest dimarts al vespre per tancar els equips que presentarà a les primàries per a cada llista. Després que la setmana passada s'obrís el termini per a la inscripció de candidats, entre aquest dimecres i dijous se n'obrirà un altre perquè els aspirants es puguin registrar en equips, és a dir, organitzant-se en candidatures. És el mateix sistema que Podem ja va fer servir el mes de febrer passat en el procés constituent a Balears, per triar les primeres direccions, i l'única diferència que existirà amb les primàries que va dur a terme MÉS per Mallorca, que també es varen fer de manera  separada i obertes a tota la ciutadania. El partit instrumental Som Palma, que Podem impulsa per presentar-se a Cort, recorrerà igualment a les votacions separades.

La direcció encapçalada per Jarabo presentarà a les primàries els seus propis equips, segons afirma el mateix secretari general, "perquè volem que surtin llistes de Podem amb capacitat de govern". La recerca s'ha hagut de fer amb poc temps, i de la mateixa manera hi estan treballant les respectives direccions insulars, per trobar aspirants entre els seus quadres directius, que fa poc més d'un mes que foren elegits, i entre els seus cercles perquè formin les llistes per al Parlament i els consells de totes les Illes. El termini acaba aquest dijous i, en qualsevol cas, també es presentaran candidats que d'alguna manera seran independents, perquè no comptaran amb aquest aval de la direcció. 

Ningú de la direcció no competirà

Tot i que es puguin presentar aspirants al marge dels equips que proposi la direcció a les primàries –ho pot fer qualsevol dels inscrits a la formació a Balears–, no es preveu ara mateix que cap membre del consell ciutadà autonòmic competeixi en la votació per ser cap de llista amb el seu secretari general, Alberto Jarabo. La seva número dos, Laura Camargo, que ocupa la secretaria política i fou la candidata al consell ciutadà més votada, ja advertí la setmana passada que en el cas que la direcció estatal optàs per dues votacions separades a les primàries, ella no es presentaria per ser cap de llista.

Una vegada que es publiquin les llistes provisionals que es presenten a les primàries aquest divendres, dia 13, i després es revisin, hi haurà una campanya electoral entre els candidats entre els dies 20 i 29 d'aquest mateix mes. Les votacions telemàtiques entre els inscrits a la formació –més de 9.000 a Balears per a les votacions que s'efectuaren el febrer– tindran lloc entre el 25 i el 29, i finalment els resultats, amb els integrants i caps de llista de totes les candidatures de Podem al Parlament i els consells, es coneixeran dia 31.

Paral·lelament a aquest procés, Podem Illes Balears també en té obert un altre per a l'elaboració del seu programa electoral. Ara han obert un "procés col·laboratiu amb la ciutadania" en distintes fases. Després que els cercles i els òrgans interns facin les seves propostes, la formació crearà "grups d'acció participativa" que recolliran propostes al carrer. També es podran fer de manera telemàtica, i el proper dia 21 de març, convocaran a totes les Illes grans assemblees per debatre les propostes i esmenar-les. Finalment, la direcció estatal ha de decidir quina serà la manera per sotmetre el programa a una votació oberta.