Podem proposarà consensuar amb la resta de partits un govern d'experts sense afiliació política

La formació liderada per Alberto Jarabo vol que un futur executiu es faci "sense quotes de partit" i que sigui triat pel Parlament

El candidat de Podem a la presidència del Govern, Alberto Jarabo, va dir que "un tercer pacte com els anteriors no s'entendria". Per això, el líder de la formació de Pablo Iglesias a Balears proposarà a la resta de formacions que vulguin formar un govern una fórmula que passi per superar les quotes de partits. La idea que Jarabo presentarà aquest dimecres amb altres línies d'un hipotètic futur pacte passa per consellers consensuats i que siguin "experts" sense "afiliació de partit".

"Que no tinguin afiliació seria el desitjable i haurà de ser el punt de partida", explica Alberto Jarabo, que no obstant això assenyala que la seva formació seria "flexible" i acceptaria "excepcions" si els noms proposats són considerats "adequats" tot i formar part d'una formació política. "La clau és evitar un tercer pacte com s'han fet fins ara", resumeix Jarabo, que diu que "és la idea d'un govern que vol la ciutadania. Si hem vingut a regenerar la política hem de ser valents". "No es tracta tant d'un govern despolititzat", diu, sinó de "defensar la meritocràcia, que és el que sempre hem dit", assegura.

Jarabo vincula l'elecció d'aquest "govern d'experts" a "una separació real" entre executiu i legislatiu. Precisament vol que siguin els grups parlamentaris els que triïn cada un dels consellers "amb el màxim consens possible per tenir una legislatura tranquil·la i estable". El candidat de Podem diu que les converses "no s'haurien de tancar a cap grup", encara que avança que "segurament consensuar res amb el PP seria complicat".

D'aquesta manera, la idea de Podem és que els partits proposin els noms de les persones que considerin més idònies en cada àrea i que si és possible no estiguin vinculats a cap partit polític; a partir d'aquí, que siguin consensuats entre les formacions i que finalment passin pel Parlament per ser validats. Fins i tot la presidència hauria de ser així. "Si un dels caps de llista genera el suficient consens, doncs endavant; si no pot ser, s'hauran de cercar alternatives més a baix a les llistes", avança.

La proposta surt de la formació mateixa a Balears. És a dir, es tracta d'una fórmula ideada des del partit a les Illes, que no ve impulsada des de la direcció estatal del partit i que, de moment, no es planteja en altres comunitat autònomes on la formació es presenta aquestes eleccions.