PACTE DE GOVERNABILITAT

Podem rebaixa el to i diu no ser "tan arrogant" com per pretendre condicionar-ho tot

Jarabo, que es reuneix amb Armengol, reafirma el seu suport a un Executiu que fa "coses bé fins a un cert punt" i adverteix que ells són just el "despertador" perquè sigui "més valent"

Podem suavitza el discurs després de comprovar que el to crític i les elevades exigències mantingudes envers el Govern d'esquerres se'ls han girat en contra fins a situar la formació  en el seu pitjor moment. Podem ha començat per rebaixar el to i admetre errades pròpies, per reafirmar el seu suport a l'acció de l'Executiu del PSIB i MÉS amb la intenció que sigui "més valent" i per fer-li costat explícit davant els grups de l'oposició en qüestions on està patint un desgast, com la negociació amb els sindicats pel pagament de la carrera professional. També manifesta el seu suport d'entrada al projecte de pressuposts per al 2016 que el Govern aprovarà aquest dijous, encara que es reserva reclamar després canvis en determinades partides durant la tramitació en el Parlament. Ara, Podem afirma que l'Executiu de Francina Armengol fa "coses bé fins a un cert punt" i que ells just són el "despertador" per quan això no sigui així, perquè no són tan "arrogants" per pretendre condicionar-ho tot.

Qui ha mostrat aquest to menys bel·ligerant ha estat aquest dilluns el mateix secretari general de Podem, Alberto Jarabo, i ho ha fet abans i després de ser rebut en el Consolat de Mar per la presidenta del Govern, Francina Armengol, a petició d'aquesta i dins la ronda que vol mantenir amb els líders dels distints partits polítics. Acabada la reunió Jarabo ha dit que tots dos han reafirmat el seu compromís amb el pacte de governabilitat signat a l'inici de la legislatura. El líder de Podem ha obviat així les qüestions que en aquests primers mesos els han enfrontat amb el PSIB i MÉS i també les que més ha criticat la seva formació, mentre que s'ha mostrat comprensiu amb l'acció de l'Executiu perquè "es necessita més temps" per complir amb les polítiques progressistes acordades. "El Govern té la nostra confiança", ha afegit, "però al mateix temps l'animam que sigui més valent". "Som el despertador d'aquest Govern", ha acabat dient Jarabo sobre el paper de la seva formació, "per quan es quedi dormit".

Davant la imminent aprovació per part del Govern del projecte de pressuposts per al 2016, el líder de Podem ha advertit que "no som tan arrogants com per pensar que condicionarem absolutament la redacció dels pressuposts" i ha mostrat així la predisposició a donar suport als primers comptes públics del Govern d'Armengol. No obstant això, ha reiterat que seran "exigents" en determinades qüestions, avançant que reclamaran en el Parlament més dotació en partides per a sectors productius que consideren estratègics com la innovació i la investigació, la cultura i el sector audiovisual, en el qual ha inclòs IB3. Jarabo ha donat per fet que els pressuposts suposaran un impuls a la despesa en educació i serveis socials, per la qual cosa ha dit que Armengol tindrà en això "tot el nostre suport". En una mostra més d'acostament al PSIB i MÉS, Podem ha anunciat que en el ple del Parlament d'aquest dimarts se sumarà a les esmenes de la majoria d'esquerres per donar suport al Govern en la negociació pel pagament de la carrera professional als funcionaris, davant les propostes crítiques presentades per l'oposició.

Avança una campanya "dura i històrica" per al 20-D però amb enemics comuns

Després de la trobada amb la presidenta de l'Executiu autonòmic i líder del PSIB, el secretari general de Podem ha explicat que ara comença una campanya "dura i històrica" de cara a les eleccions generals del 20 de desembre, però fins i tot en aquest escenari ha cercat els punts d'entesa amb Armengol i el seu partit. Jarabo ha fixat objectius i enemics comuns, perquè ha dit que l'objectiu és "evitar que el PP o que Ciutadans obtinguin un resultat que compliqui la governabilitat de l'Estat". I si bé ha dit que Podem va néixer contra el bipartidisme i que té clar que el 20-D es decidirà "la transformació del país o continuar amb la inèrcia política", també ha afegit que, a Balears i amb el PSIB, "les nostres polítiques poden confluir". Sobre això ha remarcat que el partit que lidera Armengol "no és el mateix" que el PSOE estatal, a qui sí que ha atribuït haver provocat "molt de patiment" a la ciutadania.

 

Més continguts de