CORRUPCIÓ A LA POLICIA DE PALMA

El jutge dicta presó sense fiança per a un sisè policia local

Els altres tres agents que declaraven avui han quedat amb llibertat provisional però se'ls retirarà el passaport

El jutge d'Instrucció número 3, Manuel Penalva, ha decretat presó sense fiança per a Nicanor Góngora, un dels quatre policies locals que han declarat avui i que varen ser detinguts (juntament amb cinc més) diumenge passat. Els delictes dels quals se l'acusa són negociacions prohibides, coaccions, associació il·lícita, pertinença a organització criminal, suborn, ús d'informació privilegiada, extorsió, amenaces i encobriment.

Amb Góngora ja són sis els policies empresonats aquests darrers dos dies. L'operació continua oberta. 

Els altres tres agents que han comparegut avui en seu judicial –Rafel Estarellas, Gumersindo Calero i Rafel Amengual– han quedat amb llibertat provisional amb les següents mesures cautelars: compareixences periòdiques davant el jutjat i retirada de passaport.

A la sortida dels jutjats, Estarellas ha expressat la seva indignació als mitjans presents per la seva detenció, ha declarat la seva innocència i ha advertit que en cas d'haver tengut coneixement dels fets que s'investiguen els hauria denunciat i perseguit. 

La causa per la qual Estarellas, Calero i Amengual no han estat empresonats estaria relacionada amb el fet que són aliens tant a la Patrulla Verda com al Grup d'Acció Preventiva (GAP), els dos departaments de la policia municipal més implicats en la trama de corrupció. Malgrat que Góngora tampoc pertanyia a aquestes dues àrees, els testimonis l'assenyalen com un dels que extorsionaven i un dels cervells de les inspeccions a la carta que s'han produït durant anys als locals de la nit palmesana.  

 

Els cinc primers

Els cinc companys seus que varen declarar  dimarts ingressaren al centre penitenciari de Palma després que el jutge d'Instrucció número 12 decretàs per a ells presó sense fiança per un total de 15 delictes, entre els quals hi ha agressió sexual o pertinença a organització criminal.

Els nou arrestats diumenge estan involucrats en una àmplia trama de corrupció en què s'investiguen també la manipulació d'exàmens d'accés al cos de la Policia Local.

La trama tenia una motivació clara: beneficis econòmics –i de tracte– per a alguns policies a càrrec d'empresaris d'oci, majoritàriament de la Platja de Palma i de Magaluf, i per als empresaris, "llum verda" per part de la policia: viure amb tranquil·litat i sense amenaces d'inspeccions. I una sospita que ho envolta tot: si els responsables polítics n'estaven assabentats. La investigació està sota secret de sumari i continua oberta.

De moment, en la interlocutòria d'ahir, el jutge ja assegura que els agents encausats “actuen com una autèntica organització criminal” i que “la corrupció impregna tota la institució policial”.

Patrulla verda i GAP

El magistrat descriu les sospites que agents de les unitats policials Patrulla Verda i Grup d'Acció Preventiva (GAP) varen donar tracte de favor a alguns empresaris d'oci de zones com la plaça Gomila, el passeig Marítim i la Platja de Palma, mentre extorsionaven, coaccionaven i amenaçaven uns altres. Penalva considera que els agents varen coaccionar i varen intimidar empresaris d'oci per obtenir doblers en efectiu –amb pagaments setmanals de fins a 500 euros–, fer diferents negocis i beneficiar-se de prebendes en forma de favors sexuals de prostitutes, per exemple.

Els que no accedien a les seves exigències varen ser "sotmesos a una constant pressió policial" injustificada, amb nombroses inspeccions i obertura d'actes sense motiu, informa EFE.

Cort

 
Mentrestant, l'Ajuntament de Palma va informar ahir que no podrà prendre mesures sobre cap dels afectats per la trama ”fins que no rebi notificació oficial de la situació processal de cada un”.

 

El + vist

El + comentat