TRIBUNALS

L'Audiència condemna per tortures dos policies nacionals i retreu a altres que tapassin els fets

El tribunal imposa penes de 3 anys i inhabilitació a cada un dels dos agents i ordena investigar la suposada participació d'un tercer en l'agressió

L'Audiència provincial ha imposat penes de 3 anys de presó, inhabilitació absoluta durant 9 anys per exercir de policies i multa a cada un dels dos policies nacionals jutjats per torturar, l'agost de 2009 en el garatge de la Prefectura Superior de Palma, a un detingut després d'una baralla, en un bar del Passeig Marítim, en la qual havien participat diversos agents que no estaven de servei. A més de la condemna als dos policies, com autors de delictes de tortures greus i falta de lesions, el tribunal de la secció primera de l'Audiència, acorda que s'investigui un tercer policia per haver-hi sospites de la seva presumpta participació en els fets.

La sentència és molt dura amb l'actuació no ja just dels acusats, sinó amb la d'altres responsables policials que contribuïren a tapar els fets i que, segons les magistrades del tribunal de la secció primera, ni col·laboraren en el moment dels fets, ni tampoc durant el judici, al seu aclariment. Apunta fins i tot que alguns deixaren de banda la seva responsabilitat d'investigar. Les magistrades no estalvien retrets i afirmen que es va mirar capa a un altre costat.

L'Audiència  assumeix totalment el plantejament que va fer durant el judici la Fiscalia, segons el qual els acusats van aprofitar la seva condició de policies per venjar-se del detingut per haver lesionat a un company en un incident registrat en un local d'oci. Declara provat el tribunal que la víctima va ser copejada i amenaçada pels policies, un dels quals el va encanonar amb una pistola, simulant la seva execució disparant tres vegades en buit. A més, va amenaçar amb pegar un tret a la seva dona i la seva filla.

Considera el tribunal que el segon acusat, present durant l'agressió, no va fer res per evitar-la, sinó que ben al contrari la consentí i emparà. Per això, el tribunal el considera igualment culpable.

 

El + vist

El + comentat