Política 13/07/2020

Foc creuat a Madrid per l'auge sobiranista el 12-J

El PSOE diu que Casado "ha fracassat" i el PP assegura que Sánchez "ha blanquejat" EH Bildu

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, i la de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb el candidat del PP+Cs en les eleccions del 12-J a Euskadi, Carlos Iturgaiz, durant l'acte central de la campanya electoral a Gernika el passat 5 de juliol.

MadridA Madrid encara s’està paint la ressaca electoral de les eleccions a Euskadi i Galícia de diumenge. Els resultats de les basques i gallegues suposen un cop per a la coalició de govern de Pedro Sánchez, així com un revés a la línia dura del PP de Pablo Casado enfront de la moderació del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, que revalida una quarta majoria absoluta en un moment de fragmentació de la dreta espanyola. Però ni a la seu del carrer madrileny de Ferraz (PSOE) ni a la de Génova (PP) estan disposats a fer autocrítica en clau estatal i s’acusen mútuament de l’auge sobiranista als dos territoris –tres quartes parts del Parlament basc és sobiranista i el BNG ha tornat a renéixer de les cendres i ja és segona força–. Per la seva banda, Podem deslliga Pablo Iglesias, reelegit secretari general en ple confinament, de la desfeta electoral.

Ferraz ha obviat aquest dilluns el fet que ni els socialistes gallecs ni els bascos hagin aconseguit capitalitzar la debacle electoral d'Unides Podem –que ha quedat fora del Parlament gallec i ha perdut fins a cinc escons al País Basc–, de manera que el vot al partit lila se n'hagi anat, en bona mesura, cap a dos partits sobiranistes: el BNG i EH Bildu. L'executiva del PSOE, en canvi, ha aprofitat els mateixos resultats per atacar el líder estatal del PP, Pablo Casado. Al seu parer, el fet d'haver aconseguit "consolidar posicions i fins i tot millorar-les [els socialistes pugen un escó als dos territoris]" demostra que "l'estratègia de la crispació i l'atac constant" contra el govern espanyol i el PSOE que porta a terme la dreta "no fa efecte".

El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a la SER que "l'aposta personal" de Casado ha fracassat "perquè on no s'ha produït l'estratègia" de sumar amb Ciutadans "li ha anat millor al PP", en relació amb Galícia. El també ministre de Transports ha admès que els resultats obtinguts pels socialistes en les eleccions "no són bons però tampoc són els pitjors" i ha justificat la caiguda dels d’Iglesias: "Per a Unides Podem ha sigut un gran canvi passar de l’oposició al govern".

Pressió a Casado per moderar-se

A Génova, en canvi, eviten parlar de derrota en majúscules en la coalició de PP+Cs a Euskadi. Casado ha fet aquest dilluns una crida a "reflexionar" perquè és "dramàtic" que EH Bildu tingui més suports que el PSE, Podem, el PP, Cs i Vox junts. Durant un acte d’homenatge al regidor del PP Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA fa 23 anys, ha criticat la política penitenciària del govern de Sánchez i ha deixat entreveure que, al seu parer, l’auge de l’independentisme basc és conseqüència de la falta d’una condemna clara des de la Moncloa. Més contundent ha sigut l’exportaveu del PP al Congrés i actual secretari tercer del Senat, Rafael Hernando, que en un missatge a Twitter ha acusat el govern de Pedro Sánchez d’haver alimentat els resultats d’EH Bildu a base de "blanquejar-los" a Madrid. En la mateixa línia s’ha expressat Ciutadans, que igual que el PP veu possible "sumar" també a Catalunya.

Casado reunirà dimecres el comitè executiu del PP, al qual assistirà el mateix Feijóo, en què es preveu un debat intens sobre l’estratègia a seguir pel partit: si la línia moderada o la més dura, com la de la portaveu al Congrés, Cayetana Álavarez de Toledo, apartada durant la campanya del 12-J. Com ja va passar després de les eleccions generals de l'abril del 2019, en què el PP va passar de 137 a 66 escons, diferents càrrecs de la formació han començat a recalcar que la moderació i jugar al centre, com Feijóo, és l’únic camí per tornar a la Moncloa. De moment, la direcció popular s’ha fet seva la victòria del president gallec, que consideren "un èxit del tàndem" Feijóo-Casado.

stats