12 D'OCTUBRE

En quin 12 d'octubre hi havia més gent? Aquí teniu les imatges

La Guàrdia Urbana ha comptabilitzat 38.000 persones aquest 2014 a la plaça de Catalunya, tot i que a les fotografies apareix més buida que el 2013, quan va quantificar 30.000 concentrats

Una manifestació no seria res sense el tradicional ball de xifres posterior. Quan es posen sobre la taula les diverses dades d'assistents que s'ofereixen i es comparen amb altres mobilitzacions similars s'evidencia que sovint es produeixen incongruències i cadascú tendeix a escombrar cap a casa. Quatre imatges de la plaça de Catalunya plena en diferents protestes convocades per diverses organitzacions, i les xifres donades posteriorment evidencien com donen de si els 30.000 metres quadrats de l'espai segons els ulls que se'l miren.

Així, la Guàrdia Urbana ha comptabilitzat aquest diumenge 38.000 persones en la concentració del 12 d'octubre en contra de la independència organitzada per Societat Civil Catalana. L'organització, però, ha declinat per ara oferir cap dada pròpia d'assistents.

La xifra oferta per la policia local és 8.000 persones superior que a la concentració que va fer la plataforma Som Catalunya. Somos España el 12 d'octubre de l'any 2013, quan la Guàrdia Urbana en va comptabilitzar 30.000. Tot i això, a les fotografies costa trobar-hi aquests assistents de més, ja que les clarianes a la plaça són més grans aquest 2014, i també els carrers adjacents semblen més buits en les imatges.

Així mateix, la plataforma Som Catalunya. Somos España va afirmar que havia reunit 160.000 persones per la unitat d'Espanya el 2013, mentre que María de los Llanos de Luna va posar sobre la taula que n'eren 105.000. De nou, però, la imatge no variava gaire respecte a la del 2012: quan l'organització va xifrar en més de 100.000 la participació, Llanos de Luna va dir 65.000 i la Guàrdia Urbana 6.000.

Unes estimacions que contrasten amb les –escasses– xifres que van acompanyar la massiva concentració d'indignats del maig del 2011. La plaça de Catalunya va quedar petita i els manifestants van omplir també carrers laterals. Va ser la resposta contundent al no menys contundent intent, hores abans, de desallotjar l'acampada. Llavors, però, ni la Guàrdia Urbana ni la Delegació del govern espanyol van comptar concentrats. Els indignats tampoc, però mitjans com 'La Vanguardia' i l''Abc' van xifrar-los entre 3.000 i 12.000. Llavors no va haver-hi guerra de xifres, tot i que la percepció era que hi havia pocs milers de persones. I, tanmateix, la plaça de Catalunya ja era del tot plena. On eren les desenes de milers de persones que, segons els càlculs, s'hi han concentrat de més aquest diumenge?

Més continguts de