Política 04/08/2014

El Tribunal Suprem sentencia que la Generalitat no pot incentivar el vot en la consulta

L'alt tribunal dóna la raó a la Junta Electoral Central, que va prohibir la campanya institucional del 25-N

Ara
1 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha avalat la decisió de la Junta Electoral Central de prohibir l'emissió de la campanya institucional de la Generalitat per fomentar el vot en els últims comicis al Parlament, el 25-N del 2012, tal i com ha avançat 'El Mundo'. La campanya va provocar molta polèmica, perquè a l'espot de televisió s'hi veien imatges de la Diada multitudinària d'aquell mateix any, i el PSC, PP, ICV-EUiA i C's la van impugnar. Ara, una sentència del TS ha donat la raó a la Junta Electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió del Suprem pot ser extrapolable a la consulta del 9-N. Segons la sentència recollida pel diari 'El Mundo', la Generalitat no podrà fer campanyes institucionals que incentivin el vot en les eleccions que es facin a Catalunya.

La sala contenciosa administrativa del tribunal considera que s'ha d'aplicar l'article 50.1 de la llei electoral espanyola. El 1994 es va suprimir de la llei la possibilitat que els poders públics promoguin l'estímul del vot en campanyes institucionals. Això topa amb l'article 43 de l'Estatut, que, tal com va argumentar els serveis jurídica de la Generalitat, diu que "els poders públics han de procurar que les campanyes institucionals que s'organitzin en ocasió dels processos electorals tinguin com a finalitat de promoure la participació ciutadana".

271.000 euros de cost

La Generalitat va xifrar en 271.000 euros el cost de la campanya institucional per fomentar la participació en les eleccions catalanes del 25 de novembre. En la seva resolució, la Junta Electoral Central va recordar que la llei preveu que aquestes campanyes institucionals únicament poden difondre en espais gratuïts públics i no en mitjans privats.

stats