Política 27/09/2015

La mobilització a les zones independentistes compensa l'augment de participació a les unionistes

La participació a les àrees més unionistes augmenta a les sis de la tarda en la mateixa proporció que a les partidàries de l'estat propi, on es vota de mitjana set punts més

i
David Miró
2 min
Cues per votar a l'interior del col·legi electoral ubicat a l'escola Pau Casals de Gràcia (Barcelona) / PERE VIRGILI

BarcelonaLa mobilització extraordinària a les zones de vot més independentista compensa de moment l'augment de participació a les àrees més unionistes. El vot en aquestes àrees s'ha activat al llarg de la tarda fins a igualar l'augment de participació que experimenten les més independentistes, on al matí hi hagut una afluència massiva a les urnes. Si al matí a les zones més independentistes la participació havia augmentat de mitjana 8,1 punts, a la tarda aquesta xifra ha baixat una mica fins al 7,7 punts. Per contra, als municipis més unionistes, on al matí havia augmentat 6,5 punts de mitjana, a la tarda aquest índex s'ha elevat fins als 8 punts. Mentrestant, a les zones menys decantades l'augment ha estat, fins a les sis de la tarda, de 7,5 punts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per interpretar la participació a l'ARA hem dividit Catalunya en tres blocs que tenen una població equivalent en funció del vot 'sí-sí' el 9-N. Així, tenim el bloc dels municipis més independentistes, on el vot a favor de la independència va superar el 39,1% del cens; el dels menys decantats, amb un vot entre el 29,5% i el 39,1%, i el dels menys favorables a l'estat propi, on el 9-N el 'sí-sí' va tenir menys d'un 29,5% de vots.

El que aquí analitzem és l'augment de la participació, perquè si mirem només la dada, la participació és més elevada a les zones independentistes, que fins a les sis de la tarda han votat de mitjana un 66,82%, mentre a les menys decantades ho havia fet un 62,37% i a les unionistes un 59,58%. Per tant, la diferència entre el primer bloc i l'últim és de 7,2 punts a favor dels sobiranistes.

Les dades no ens permeten saber si aquest extra de participació, tant en una zona com en l'altra, seguirà la pauta general o, al contrari, la matisarà. Però, de moment, la participació apunta que els independentistes tenen a l'abast la xifra del 50% de vots perquè la mobilització unionista és, en el millor dels casos, igual que la independentista. Recordem que el 2012 CiU, ERC, la CUP i SI van sumar un 49,15% del total.

stats