Política 31/03/2021

El 4-M trastoca la carpeta catalana i el desenllaç de l’estat d’alarma

La Moncloa dona allargs a l’indult i haurà de decidir en campanya si posa fi al toc de queda nocturn

i
MARIONA FERRER I FORNELLS
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, van presentar dimecres en un parc de Madrid la llista per a les eleccions.

Madrid“Ara tot és campanya per a les eleccions madrilenyes. Qualsevol iniciativa que presentem quedarà en un calaix o no tindrà atenció”. Un grup de diputats de partits independentistes al Congrés es lamentava així del que ha suposat en la seva agenda la convocatòria de les eleccions anticipades del 4 de maig. La decisió d’Isabel Díaz Ayuso també ha trastocat els plans del govern espanyol, que tenia prevista una primavera intensa a nivell legislatiu que ara quedarà postergada, ja que entre les vacances de Setmana Santa i la campanya electoral només queda marge per a dues setmanes de ple. Una de les principals conseqüències és per a l’independentisme, que veurà com es relega la carpeta catalana després del cop de porta del PSOE a la llei d’amnistia. Però Sánchez també ha de decidir què fa amb l’estat d’alarma, que venç el 9 de maig.

La resposta als presos

Sánchez no reunirà la taula de diàleg fins que li sembli oportú

Si el PSOE tenia poca pressa per a l’indult, ara encara menys. De fet, la pilota està de moment a la teulada del Suprem, després que l’Advocacia de l’Estat resolgués dimarts sense mullar-se. Els càlculs del govern espanyol passaven perquè la mesura de gràcia, si s’aprovés, arribés cap al juny, portant abans al consell de ministres la reforma del delicte de sedició. Però ara des de la Moncloa asseguren que no tenen pressa, demanen “calma” i donen a entendre que no donaran munició a Ayuso en plena precampanya madrilenya. Això ho sumen a la incertesa en la formació de govern a Catalunya. Sánchez només permetrà tornar a reunir la taula de diàleg si encaixa en els seus plans i tot això dependrà del clima que hi hagi al Congrés. ERC ha elevat el to les últimes setmanes, però fonts del govern espanyol ho emmarquen en una estratègia negociadora per intentar demostrar més unitat d’acció a Madrid amb JxCat i la CUP, tot i que en el decret d’ajudes per a pimes i autònoms els tres partits van votar diferent.

Nous equilibris al govern

Díaz relleva Iglesias amb la incògnita de quin perfil tindrà

La conseqüència més directa per a Sánchez és que ha hagut de fer una reestructuració al govern per la marxa de Pablo Iglesias. Tot i ser quirúrgica i haver garantit l’estabilitat de la coalició, comença una nova etapa en què el PSOE, tot i sentir-se alleugerit per haver perdut la veu més discordant a l’executiu, no té clar amb qui es farà la interlocució a partir d’ara. La nova vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, ja va advertir dimecres que impulsarà una de les batalles clau de la legislatura: la derogació de la reforma laboral. Per al consultor en comunicació Luis Arroyo, el president espanyol no es juga tant com Pablo Casado en les eleccions madrilenyes. “Passi el que passi a Madrid Sánchez té la seva pròpia agenda”, detalla a l’ARA, i apunta que veu el PSOE fort i conscient que té molt poques possibilitats de desbancar Ayuso. “Això seria un regalet per a Sánchez, però no es pot descartar que acabi convocant eleccions generals a la tardor”, afegeix.

La resposta a la pandèmia

El govern espanyol s’inclina per no prorrogar l’estat d’alarma

Si en una cosa s’ha convertit el Madrid d’Ayuso durant la pandèmia és en el paradís de les restriccions laxes i els bars i restaurants oberts. Serà amb el que farà campanya la presidenta i Sánchez ho tindrà difícil per obrir un debat sobre el desenllaç de l’estat d’alarma. Si volgués prorrogar-lo, caldria que el Congrés ho debatés just passades les eleccions, i això l’obligaria a buscar els suports en plena recta final de la campanya. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ja va anticipar aquest setmana que confia finalitzar l’estat d’alarma el 9 de maig, cosa que significarà la fi de l’empara legal per al toc de queda nocturn i la restricció de reunions, així com els confinaments perimetrals.

Els òrgans constitucionals

El PP no negociarà fins després dels comicis i manté els vetos

Les segones eleccions d’aquest any també ajornaran sine die la renovació dels òrgans constitucionals pendents, com el Consell General del Poder Judicial o el Defensor del Poble -una posició a la qual aspirava l’actual candidat socialista el 4-M, Ángel Gabilondo-. Els populars no estan disposats a negociar fins passades les eleccions, quan confien que amb la marxa d’Iglesias del govern espanyol Sánchez accepti retirar el jutge que han posat com a línia vermella, el progressista José Ricardo de Prada, a qui s’atribueixen les frases més contundents sobre la caixa B en la sentència sobre la Gürtel. La política espanyola, doncs, queda de nou suspesa a l’espera del veredicte de les urnes en unes eleccions que poden portar per primer cop Vox a governar en coalició en una comunitat.

stats