Política 08/11/2014

La fiscalia del TSJC obre diligències per si és delicte cedir espais públics per al 9-N

El govern del PP assegura que està a l'aguait de tots els passos

Joan Rusiñol
1 min

CàceresHores abans del 9-N, la fiscalia espanyola entra en joc. La unitat de la fiscalia destinada als afers que es tramiten al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert diligències per aclarir si cedir espais públics demà pot ser constitutiu de delicte. El PP ja havia avançat que l'Estat està vigilant i que no permetrà cap pas encaminat a fer la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional. Una altra cosa, afirmen, és que hi hagi un exercici de la llibertat de manifestació per part de l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Madrid es manté a l'aguait en aquesta recta final. Hi ha trucades i contactes entre dirigents del partit i del govern espanyol –al més alt nivell– per seguir molt de prop els passos que fa la Generalitat. Més enllà de les diligències de la fiscalia, fonts properes a l'executiu espanyol ja avisen que actuaran si el president Artur Mas es manté implicat en la logística de la jornada i no cedeix el protagonisme a les entitats del Pacte Nacional.

Un dels elements clau per decidir si posen en marxa més mecanismes legals per actuar serà qui dóna les dades de participació. Si és un membre del Govern, hi haurà reacció. Una altra cosa diferent és que Mas faci una valoració política al final de la jornada.

Sigui com sigui, tècnicament la fiscalia no pot prohibir pel seu compte l'ús dels locals públics. Si ho volgués fer, hauria de fer arribar una petició en aquest sentit a tots els jutjats de guàrdia de Catalunya. Cada jutge hauria de decidir en aquell moment si estaria justificada una mesura cautelar urgent, com ara demanar a la policia que impedeixi físicament la utilització dels locals o la retirada de les urnes.

stats